Menu
Embed:

Igor Dodon a dispus oferirea pazei de stat Maiei Sandu, care a câștigat alegerile prezidențiale din 15 noiembrie

Liderul PAS, Maia Sandu, care a acumulat la scrutinul prezidențial din 15 noiembrie 57,72% din sufragii beneficiază de paza de stat din această săptămână. Anunțul a fost făcut de președintele Igor Dodon. Precizările au fost făcute după ce în presă au apărut mai multe dispute în jurul acestui subiect. Șefa Serviciului de Presă al Partidului Acțiune și Solidaritate, Aurica Rusnac-Jardan, a confirmat pentru postul nostru de televiziune că Maia Sandu beneficiază de serviciile SPPS, iar acest lucru, potrivit ei, se încadrează în prevederile legale.

Igor Dodon a precizat că în calitate de fost prim-ministru, Maia Sandu a avut dreptul la pază de stat un an, până în 14 noiembrie 2020. În 28 martie, însă, ea a refuzat paza.

"SPPS nu a acceptat acest refuz, pentru că este articolul 6, alineat 6 din Legea privind SPPS care spune că în condiții de stare de urgență, dar noi în luna martie eram în stare de urgență, din cauza COVID, serviciul nu poate refuza paza pentru persoanele care sunt protejate de stat. Doamna Maia Sandu a dat în judecată în data de 23 aprilie SPPS-ul. Deja după 23-24 aprilie SPPS-ul nu acordă paza."

Igor Dodon a mai precizat că a dispus oferirea pazei de stat Maiei Sandu, deși, susține el, legislația prevede că președintele țării poate fi protejat de angajații SPPS doar după depunerea jurământului.


"Jurământul va fi în 24-25 decembrie, nu mai devreme, din momentul acesta, are dreptul la pază. Dar ținând cont de situația care este acum în țară, eu am luat decizia și am dispus ca paza să fie acordată doamnei Maia Sandu, săptămâna aceasta, cu toate că legislația nu presupune."

Șefa Serviciului de Presă al Partidului Acțiune și Solidaritate, Aurica Rusnac-Jardan, a declarat pentru postul nostru de televiziune că Maia Sandu beneficiază de un agent de pază de la SPPS, de o mașină și un șofer. Am trimis și o solicitare la Serviciul Protecție și Paza de Stat pentru a afla și alte detalii la acest subiect, dar deocamdată nu am primit niciun răspuns.

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.