Menu
Embed:

Victor Ponta și-a dat întâlire cu aproape 20 de jurnaliști, bloggeri și analiști politici din Moldova

I-au înaintat o moțiune de cenzură și au cerut demisia Guvernului de peste Prut. S-a întâmplat săptămâna aceasta, în cadrul unei întâlniri a unui grup de jurnaliști și formatori de opinie din Moldova cu premierul român Victor Ponta.

Ce-i drept moțiunea a fost o glumă, iar în discuțiile neoficiale de la Palatul Victoria s-a vorbit despre integrarea europeană a țării noastre, despre gaze naturale și prețul unei surse alternative de energie, precum și despre proiectele mari care ar putea transforma Republica Moldova, cu adevărat, într-o poveste de succes.

Palatul Victoria, București. Sala în care se țin ședințele executivului român. Locurile miniștrilor au fost ocupate de această dată de aproape 20 de jurnaliști, bloggeri și analiști politici, veniți din Republica Moldova să discute cu premierul român Victor Ponta despre toate.

Discuțiile informale au început pe o notă mai satirică. Formatorii de opinie de la Chișinău i-au înaintat prim-ministrului o moțiune de cenzură pentru a da jos Guvernul Ponta.

Din albia glumelor, invitații și demnitarul au trecut la cele serioase. S-a vorbit inițial despre proiectele pe care Republica Moldova a reușit, anul trecut, să le implementeze cu suportul financiar al Guvernului român.

"Mă bucur că stați la masa Guvernului României. Acolo unde stau cei doi colegi ai dumneavoastră a stat de mai multe ori și prim-ministrul Moldovei, domnul Leancă și de fiecare dată a asistat la decizii importante pentru Moldova, adică finanțarea programului cu grădinițile la chestiunea cu gazoductul", spune Victor Ponta.

Proiectele vor continua, ne asigură șeful Executivului de la București, precizând că în acest an, autoritățile de peste Prut intenționează să aloce noi tranșe din grantul de 100 de milioane de euro oferit de România, încă în 2010, pentru țara noastră.

"Trebuie să concentrăm ce resurse avem pentru continuarea proiectului cu grădinițele, pentru proiectul de gazoduct mai departe, până la Chișinău și pentru liniile de transport de energie electrică", a mai declarat Prim-ministrul României.

Unul dintre proiectele în care Guvernul României va continua să investească bani este extinderea gazoductului Iași-Ungheni. Conducta urmează să devină o sursă alternativă de gaze naturale pentru Republica Moldova. În final, gazele ar putea fi chiar și mai ieftine pentru consumatori, deocamdată, însă, nu se cunoaște cu cât.

Premierul Ponta consideră că siguranța energetică este mai importantă decât prețul la gazele naturale.

Ponta a mai spus că așteaptă și alte solicitări de finanțare de la Guvernul de la Chișinău.

S-a vorbit și despre securitatea Moldovei, dar și despre integritatea ei, iar aici demnitarul român s-a referit la regiunea transnistreană. La acest subiect, au discutat în această săptămână la Kiev și președintele român Klaus Iohannis cu omologul său ucrainean, Petro Poroșenko. Cei doi șefi de stat au spus că vor face tot ce le stă în puteri ca regiunea să fie integrată în statul moldovenesc.

Dacă Guvernul Moldovei menține direcția proeuropeană și face pe cetățenii din Moldova, inclusiv, pe cei din Transnistria să înțeleagă că asta înseamnă o bunăstare, avantaje pentru viața lor de zi cu zi, atunci va fi mult mai ușor convinși oamenii de acolo, a spus Ponta.

Ce ține de o eventuală aderare a Moldovei la NATO, Ponta a remarcat: Cetățenii României sunt în siguranță totală acum, nu vreau să sperii pe nimeni dar nu cred că același lucru se poate spune despre Moldova, nefiind membru.

"Totuși, aderarea la Alianța Nord-Atlantică presupune nu doar siguranță, ci și obligații: Obligații legate de cheltuile militare, de reforme, lucru pe care noi le-am trecut din 2000 în coace și nu a fost ușor", a declarat Prim-ministrul.

Cât despre relațiile cu noul premier moldovean, Chiril Gaburici, Victor Ponta a declarat că deocamdată nu are programată o întrevedere cu omologul său de la Chișinău.

Delegația informală a Moldovei a trecut și pe la Senatul României, unde jurnaliștii, bloggerii și formatorii de opinie au aflat ce se discută prin culoarele parlamentare despre integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană și când țara noastră ar trebui să depună o cerere în acest sens. Anul acesta sau mai târziu?

Anterior, fostul premier Iurie Leancă și președintele Nicolae Timofti vehiculau anul 2015 pentru depunerea unei cereri la UE, iar reprezentanții PDM și PLDM declarau că Republica Moldova nu ar trebui să se grăbească să înainteze solicitarea pentru că ar putea fi respinsă.

Decizii, pe care demnitarii moldoveni ar trebui să le ia și în contextul voinței poporului, au rezumat jurnaliștii, bloggerii și formatorii de opinie pe final de vizită la București. Delegația a imortalizat nu doar părerile și expertiza funcționarilor români, dar și dovada întâlnirilor neprotocolare.

Sursa Foto: paginadebanci.ro

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.