Menu
Embed:

Au ales până au cules

Cu nume din serialele indiene, record de șapte mandate în spate sau unicii înscriși în listele electorale. Aceștia sunt câțiva dintre primarii, aleși din primul tur al scrutinului de duminica trecută.

În localitatea Ștefănești din raionul Ștefan-Vodă, am găsit primarul cu cel mai neobișnuit nume, iar la Puhoi, Ialoveni, pe edilul care a reușit să câștige cu voturile a 100% din alegători.

Nu mai spunem de Budești, unde primărița intenționează, probabil, să ajungă în Cartea Recordurilor cu cele mai multe mandate obținute vreodată de cineva.

La cei 33 de ani, Ersilia Qatrawi, de meserie asistent social, a reușit să câștige cel de-ai doilea mandat de primar. Ea recunoaște că numele îi este cartea de vizită.

"Ersilia sunt de când m-am născut. Este un nume destul de straniu. Tatal meu mi l-a dat și de multe ori l-am întrebat de ce și a spus că i-a plăcut. Tatăl meu a fost toată viața lucrător la cinematograf. Și până acum facem glume îl intreb din ce film s-a inspirat. Mi-a spus că nu e din filme. Mama mi-a spus de câteva ori să-l schimbăm dar am zis nu, Ersilia rămân", a spus primarul satului Ștefănești, Ersilia Qatrawi.

Dacă prenumele i l-a dat tatăl, atunci numele l-a primit de la soțul său, de etnie palestinian, cu care a prins rădăcini, la propriu, aici în Moldova, sădind și având grijă de o livadă de nuci.

"Așa cum avem grijă de fiecare copac, așa vom avea grijă și de locuitorii din Ștefănești", a spus primarul satului Ștefănești, Ersilia Qatrawi.

Probabil cu încrederea i-a convins și pe localnici, că lucrurile trebuie schimbate nu doar în sat, dar și în țară.

Pe Nina Costiuc, care astăzi face exact 60 de ani, am surprins-o în săptămâna în care a obținut cel de-al șaptelea mandat la Primăria din Budești. Record pentru țară.

"- Doamnă Costiuc câte trepte mai sunteți gata să ridicați pe scara Primăriei?

- A șaptea treaptă am urcat-o de acum, sper să fac față speranțelor puse de oamenilor", a zis primarul satului Budești, Nina Costiuc.

Astfel, femeia de la cârma suburbiei Chișinăului l-a devansat pe un alt primar de la Cricova, care avuse până acum șase mandate. Și spune cu fermitate că a câștigat cel de-al șaptelea mandat datorită ambiției.

"Am renovat grădinița de copii. Liceul din comunitate a fost reparat. Căminul cultural a fost transformat într-un centru pentru copii și tineret. Centrul de sănătate a fost renovat", a completat primarul satului Budești, Nina Costiuc.

Aici oamenii au însă au păreri împărțite despre activitatea autorităților locale.

Au fost și cazuri, când la primăriile din țară a candidat doar câte o persoană. O alegere ușoară ar spune unii, sau foarte grea, ar replica alții.

Printre cele 9 localități din țară, pomenite în astfel de situații, s-a numărat și satul Puhoi din raionul Ialoveni.

"A fost greu nu să convingi oamenii să vină să te voteze, dar de a ieși la vot. A fost o campanie foarte liniștită, n-am avut afișe electorale. Am încercat să discut cu oamenii și am avut avut succese. În toamnă am făcut un sondaj și am văzut că peste 97% din populație mă susține. Așa că am stat liniștit și am știut că nu voi avea nici un contracandidat", a spus primarul satului Puhoi, Petru Frunze.

Ca și colega sa de la Ștefănești, Petru Frunze se află la al doilea mandat, în care spune că va avea mult, foarte mult, de lucru.

"Am început construcția unui sector de trotuare. Crearea serviciului de salubritate. Să colectăm deșeurile de la fiecare gospodărie din localitate", a adăugat primarul satului Puhoi, Petru Frunze.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, cel mai tânăr primar ales din primul tur are 28 de ani, iar cel mai în vârstă, 77. Cât privește consilierii locali, cel mai tânăr are doar 18 ani, iar cel mai în vârstă 88 de ani.

Sursa Foto: publika.md

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.