Menu
Embed:

În așteptarea unui premier interimar

Mâine, președintele țării ar putea numi un premier interimar în fruntea Guvernului în exercițiu. Asta după ce prim-ministrul demisionar Chiril Gaburici a refuzat să asigure interimatul până la investirea unui nou Cabinet de miniștri.

Sesizați de șeful statului, judecătorii Curții Constituționale au explicat în această săptămână care sunt efectele demisiei și pun la îndoială legalitatea unor hotărâri adoptate de Executivul aflat deja în exercițiu.

Chiar și așa, aceste acte ar putea rămâne în vigoare, dacă nu vor fi contestate, precizează secretarul general al acestei instituții, Rodica Secrieru.

Curtea Constituțională a explicat efectele demisiei primului ministru, reieșind din decizia Curții, când ar trebui să percepem prezentata demisiei aprimului ministru și care ar trebui să fie termenele pentru formarea unui nou Guvern.

"Data de 12, vineri, când și-a anunțat public demisia primul ministru, din aceeași zi Guvernul este demisionar, din aceeași zi curg toate termenele ce țin de formarea noului Guvern, asta însemană termenul general aplicabil de trei luni pentru toate situațiile, termenul limită în interiorul căreia trebuie să fie format un nou Guvern. sancțiunea fiind dizolvarea Parlamentului", a spus Secretarul General al Curții Consituționale a Moldovei, Rodica Secrieru.

După anunțarea demisiei primului ministru a urmat o ședință de Guvern în cadrul căreia s-au adoptat peste 50 de decizii, cu o zi înainte ca să fie emisă decizia Curții Constituționale. Ce se întâmplă cu acele decizii? Cât de legale sunt?

"E o situație oarecum curioasă. Luni a venit sesizarea de la președinte, sesizarea la Curtea Constituțională, despre lucrul acesta se știa. În mod firesc autoritățile atunci când știu că se află o sesizare pe rolul Curții Constituționale, ar trebui să aștepte soluția dată de Curtea și după aceasta să acționeze. În mod normal, un Guvern în demisie are capacitatea redusă, ceea ce înseamnă că el poate adopta acte, dar se limitează la domeniul treburilor curente a treburilor publice. Acuma dacă actele adoptate de Guvern se înscriu în domeniul administrarii publice, sigur nu este o problemă, dar va trebui să vedem în fiecare caz în parte dacă vor fi contestate la Curtea Constituțională", a completat Secretarul General al Curții Consituționale a Moldovei, Rodica Secrieru.

În ce măsură era posibil ca responsabilii de la Guvern, din cabinetul primului ministru să se consulte cu juriștii sau judecătorii Curții Constituționale înainte de convocarea acelei ședințe de marți pentru a nu trece zona de legalitate?

"Cea mai buna modalitate cred ca este prudența în acțiune. asta însemmna ca atunci cand ai un dubiu, e mai bine sa te abții în a a face acțiuni care ridca dubii de constituționalitate. Curtea nu prea, cel puțin oficial, nu dă astfel de consultații. Au ministerul Justiției, au Direcția Juridica", a zis Secretarul General al Curții Consituționale a Moldovei, Rodica Secrieru.

Dar decizia Curții Constitiționale și sensul acestei decizii, era la suprafață în Constituție?

"Eu cred că aplicând cu buna credință prevederile Constituționale, eu cred că întotdeauna se poate de găsit o soluție care să se înscrie în albia constituională. Eu de exemplu nu pot să-mi explic de ce nu a fost această ședință de Guvern înainte de prezentarea demisiei sau care a fost necesitatea acestei demisii știind că ai pe agenda ședinții 50 - 60 de proiecte", a spus Secretarul General al Curții Consituționale a Moldovei, Rodica Secrieru.

În timpul apropiat urmează să avem un premier interimar. Competențele sale sunt mai limitate decâte cele ale unui premier în demisie? Sau nu există nicio diferență?

"Nu există mari diferențe între un premier în exercițiu și unul interimar. E valoare mai mult simbolică, pentru că celalălalt a avut votul de investitură a Parlamentului și acesta nu", a adăugat Secretarul General al Curții Consituționale a Moldovei, Rodica Secrieru.

Sursa Foto: ziuaconstanta.ro

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.