Menu
Embed:

Pe țărmul discuțiilor guvernamentale

În această săptămână Moldova a fost înștiințată că va primi în curând un ajutor financiar. Ce-i drept sub formă de împrumut, dar la condiții avantajoase, iar cea care i l-a propus a fost România.

E vorba de 150 de milioane de euro, jumătate dintre care ar urma să treacă Prutul până la sfârșitul acestui an. Guvernul de la Chișinău a convins Executivul de la București, cu care și-a dat întâlnire marți la Constanța, că are multe proiecte în care să investească și i-a asigurat pe toți că banii nu se vor pierde.

În 2010, Moldova a mai primit un un ajutor de 100 de milioane de euro, sub formă de grant, fiind destinați pentru reparația grădinițelor și școlilor din țară.

Niciodată Cabinetul de miniștri, in corpore, nu s-a aflat la o distanță atât de mare de Chișinău. A lăsat pentru o zi clădirea din Piața Marii Adunări Naționale pentru a participa la o ședință comună cu membrii Executivului român la Constanța, așa cum a făcut-o și în 2012, numai că atunci fusese la Iași.

"Fiți bineveniți, cred că de la Chișinău, ați ajuns mai repede decât noi de la București", a spus prim-ministrul României, Victor Ponta.

Lăsând impresiile de drumeție până în stațiunea Neptun pe mai târziu, miniștrii au trecut la discuții directe, iar după ședința care a durat mai bine de două ore, premierul român Victor Ponta a venit cu un anunț.

"Cred că este de datoria și mai ales este de puterea României, ca într-un moment dificil să fim primii care spunem "da" suntem aici, vă putem sprijini și să vă dăm acest împrumut rambursabil", a adăugat prim-ministrul României, Victor Ponta.

Este vorba de un credit de 150 de mln de euro, acordat Republicii Moldova pentru o perioadă de cinci ani, cu o dobândă anuală de 1,5 la sută. Șeful Executivului de la Chișinău a precizat că prima tranșă, de 60 de milioane de euro, va ajunge la noi în țară până la sfârșitul anului.

Până atunci, Legislativele celor două țări urmează să aprobe un proiect de lege în acest sens.

"Republica Moldova nu intenționează să consume acești bani pe domenii neproductive. Avem intenția să reanimăm proiectele investiționale, care temporar au fost suspendate", a afirmat prim-ministru Republicii Moldova, Valeriu Streleț.

Proiectele începute din grantul de 100 de milioane de euro, acordat Moldovei încă în 2010, a rămas însă în vigoare.

Destinat reparației grădinițelor și școlilor din țară, acest ajutor financiar a fost o adevărată mană cerească pentru administrațiile instuțiilor respective. Mai ales că toate achizițiile publice fuseseră stopate pentru o perioadă nedeterminată de către autorițăți.

Grădinița "Andrieș" din orașul Ungheni arată acum ca nouă, după ce fațada, acoperișul, dar și băile au fost reparate din banii oferiți de Guvernul României. Directoarea instituției preșcolare, Ana Luca ne-a povestit cu tristețe cum arăta clădirea acum doi ani.

"Aici pereții erau într-o stare foarte deplorabilă. Erau numai cu tencuială, iar acum sunt făcuți cu tinc, care vor avea o durabilitate mai mare. Geamurile erau vechi, prin ele pătrundeau și frigul și praful. Acoperișul era spart. Stăteam cu căldările și ligheanele în încăperi", a zis directorul grădiniței "Andrieș", Ana Luca.

Din acest motiv, pereții băilor, dar și toaletelor, erau plini de igrasie, iar mirosul era insuportabil, mai spune directoarea grădiniței.

"Iată acesta este blocul sanitar, care a fost reparat din tălpi. A fost scos tot ce era vechi lui s-a renovat începând de la teracotă, podea, chiuvete. Era plin de mucegai, erau niște incomodități că uneori ne era foarte greu. Dar acum ne bucură ochiul căci sunt niște condiții bune", a completat directorul grădiniței "Andrieș", Ana Luca.

Grădinița a fost redeschisă în cadrul unui eveniment emoționant pentru micuți, părinți, autorități, dar și pentru ambasadorul României la Chișinău. Și dacă de obicei, oficialii sunt cei care taie panglica, de această dată însă, foarfecele au fost lăsate pe mâinile picilor, sub stricta supraveghere a celor maturi.

După care, micuții au organizat și un spectacol pentru cei prezenți la eveniment.

Atât părinții, cât și copiii, s-au arătat încântați de condițiile noi din grădiniță.

Marius Lazurca a spus că statul vecin va susține și în continuare reformele sociale inițiate în stânga Prutului.

"Ne găsim în fața rezultatului unui efort care autoritățile române prin Guvernul de la București l-au făcut în beneficiul acestor copii al părinților lor și a celor care îi educă. În curând, o nouă sumă de 5 milioane de euro va fi virată în contul aceluiași program ", a afirmat ambasadorul României la Chișinău, Marius Lazurca.

Potrivit autorităților, în peste 500 de instituții preșcolare, lucrările au fost deja încheiate.

"Până acum noi am reușit în timp de un an și două luni de la implementarea programului am reușit să dezbursăm circa 75 la sută din acești bani, mai avem o sută și ceva de grădinițe în lucru, dar în 524 din ele lucrările sunt deja finalizate", a menționat directorul Fondului de Investiții Sociale, Mircea Eșanu.

În total, 774 de grădinițe au beneficiat de bani pentru reparații, proiectele urmând să fie date în exploatare până la finele anului curent.

Sursa Foto: publika.md

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.