Energie de peste Prut. Moldova va avea conexiune la sistemul energetic din România

Embed:

Proiectul de interconectare a sistemelor energetice ale Moldovei şi României avansează rapid. O spun miniştrii Economiei de la Chişinău şi Bucureşti, care au discutat la Ploieşti despre construcţia liniilor de tensiunea înaltă. Toate costurile de proiectare, estimate la aproape 2 milioane de euro, vor fi asumate de Bucureşti.

"Din punct de vedere al Guvernului României, este o acţiune asumată, validată politic, iar aceste proiecte sunt un pas spre Uniunea Europeană a Moldovei şi în ceea ce priveşte zona de competitivitate, dar şi de siguranţă energetică", a spus ministrul Economiei de la Bucureşti, Mihai Tudose.

Pentru livrarea curentului din România, urmează să fie construită linia de tensiune înaltă Isaccea-Vulcăneşti-Chişinău. Bugetul pentru construcţia acesteia este de aproximativ 200 mln de euro.

Linia ar putea fi dată în exploatare în 2019, iar Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare este gata să finanţaze proiectul cu 60 de milioane de euro. Interconectarea sistemelor energetice ale Moldova şi UE vor oferi acces ţării noastre la surse alternative de energie şi vor spori securitatea energetică a statului.

Lasă un comentariu