Europa: Gazele naturale s-au scumpit pentru că s-au redus stocurile, iar situaţia a creat agitaţie pe pieţele de energie

Embed:

Vestul Europei se confruntă cu cele mai scăzute temperaturi din ultimii 10 ani, iar meteorologii anunţă că gerul nu va ceda, cel puţin, în următoarele zile. Din cauza frigului, a crescut consumul de gaze naturale pentru încălzire şi, respectiv, s-au redus stocurile. Situaţia a creat agitaţie pe pieţele de energie, iar preţurile pentru combustibili au înregistrat creşteri fulminante.

Întrucât companiile de utilităţi cumpără cantităţi mai mari de gaze naturale pentru încălzire, combustibilii s-au scumpit simţitor. În Marea Britanie, de exemplu, preţurile s-au dublat şi există riscul apariţiei unui deficit, din cauza cererii care depăşeşte capacitatea de aprovizionare. Presa străină scrie că, în aceste condiţii, o soluţie ar fi compensarea producătorilor industriali pentru a-şi reduce activitatea.

Între timp, ninsorile abundente şi frigul extrem au dat peste cap traficul rutier, pe cel maritim şi pe cel aerian. Sute de şosele, porturi şi aeroporturi din întreaga Europă sunt închise. Iar în Irlanda, sud-vestul Angliei, Ţara Galilor şi în Scoţia a fost emis cod roşu de ger. Astfel, cetăţenii sunt îndemnaţi să stea în case şi să iasă doar în cazuri de urgenţă.

Autorităţile britanice au rugat şoferii să-şi lase vehiculele acasă pentru ca maşinele de deszăpezire, ambulanţele şi autospecialele pompierilor să poată circula fără dificultăţi.

În Scoţia, din cauza ninsorilor puternice, sute de şoferi au rămas blocaţi pe şosele, iar unele zone au fost complet izolate. Astfel, localnicii s-au văzut nevoiţi să meargă pe jos kilometri întregi pentru a ajunge la un magazin.

Gerul s-a făcut foarte simţit şi în ţările baltice. În Estonia s-au înregistrat înregistrate chiar şi minus 29 de grade. Potrivit meteorologilor, frigul s-ar putea menţine până la mijlocul acestei luni.

Lasă un comentariu