Evenimentul Open Day Moldova. Oficialii europeni au salutat progresele înregistrate de ţara noastră în ultima perioadă

Embed:

Consiliul Europei susține reformele inițiate de autorităţile din Republica Moldova și apreciază progresele pe care le-a înregistrat ţara noastră în ultima perioadă. Este mesajul oficialilor europeni, transmis, ieri, la Strasbourg, în cadrul evenimentului Open Day Moldova.

În Franţa se află şi o delegaţie de la Chişinău, în frunte cu ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Galbur.

"Consiliul Europei este determinat să ajute Moldova să evolueze. Lupta împotriva corupţiei şi spălării banilor, pluralismul de opinii sunt priorităţile principale", a afirmat secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jangland.

Oficialii europeni au apreciat eforturile autorităţilor de la Chişinău în vederea reformării sectorului justiţiei.

"Progrese importante au fost înregistrate în reformarea domeniului justiţiei, în special a Procuraturii, dar şi în lupta împotriva corupţiei. Cadrul legislativ a fost armonizat. Acum, noi monitorizăm cea mai importantă fază, cea de implementare", a declarat directorul Oficiului General de Programe, Consiliul Europei, Verena Taylor.

În cadrul evenimentului care s-a desfăşurat la Palatul Europei de la Strasbourg, secretarul Comisiei de la Veneţia a remarcat că guvernarea de la Chişinău a ţinut cont de recomandări atunci când a modificat legislaţia electorală.

"Suntem conştienţi că alegerea sistemului electoral este dreptul suveran al fiecărei ţări. Autorităţile moldovene au luat în calcul multe dintre recomandările noastre tehnice", a spus secretarul Comisiei de la Veneţia, Thomas Markert.

Planul de acţiuni al Consiliului Europei pentru Moldova prevede măsuri pentru armonizarea legislaţiei ţării noastre în conformitate cu standardele europene. Bugetul alocat în acest sens constituie 18 milioane de euro.

Lasă un comentariu