Expert: Până în 2022 bugetul Republicii Moldova ar trebui să crească de patru ori, iar PIB-ul de trei ori

Embed:

Bugetul Moldovei ar trebui să crească de patru ori, iar PIB-ul de trei ori în următorii cinci ani. Sunt estimările analiştilor de la Institutul Politicii Eficiente. Aceştia au prezentat astăzi un raport privind perspectivele de dezvoltare ale țării. 

Potrivit autorilor raportului, creșterea dinamică va fi asigurată de reformele din țară și de o politică externă rațională.  

"Noi chiar am depășit criza, pentru că în ianuarie 2016 exista un real pericol ca pensiile și salariile să nu mai fie achitate, ca toate programele sociale să fie blocate. Noi considerăm, că acum avem nevoie de un salt", a zis directorul Institutului Politici Eficiente, Vitalie Andrievschii.

Potrivit experţilor de la Institutul de Politici Eficiente, în condițiile păstrării acestor ritmuri de creștere economică, către anul 2022 PIB-ul ar trebui să fie de 2-3 ori mai mare decât cel din  prezent, iar bugetul - de 4 ori. 

"În orice domeniu se simte o lipsă acută de cadre calificate, bine pregătite și eficiente în industrie, în business, în toate domeniile", a spus directorul Institutului Politici Eficiente, Vitalie Andrievschii.

Raportorii cred că autorităţile ar trebui să depună mai multe eforturi pentru lupta împotriva corupţiei. 

"O sumedenie de arestări, dar puține condamnări. Eu nu susțin că toți trebuie să fie închiși, dar acest lucru pune la îndoială faptul că se luptă cu adevărat cu toţi corupţii. Trebuie să fie dus la bun sfârșit fiecare dosar", a afirmat directorul Institutului Politici Eficiente, Vitalie Andrievschii.

Experţii susţin că vectorul Moldovei poate fi doar cel european. 

"Să construim Moldova în baza valorilor europene. Nu există valori din Est atractive pentru noi. Putem fi prieteni, putem colabora, dar trebuie să ne decidem clar – construim o Moldovă europeană", a spus directorul Institutului Politici Eficiente, Vitalie Andrievschii.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în prima jumătate a anului 2017, PIB-ul a constituit aproape 64 de milioane de lei - cu aproape 3 procente mai mult, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Lasă un comentariu