Experții, la REPLICA: Partidele proeuropene trebuie să identifice cât mai curând un candidat unic pentru alegerile locale anticipate din Chişinău

Embed:

Partidele proeuropene trebuie să identifice cât mai curând posibil un candidat unic pentru alegerile locale anticipate din Chişinău. Altfel, există riscul ca Primăria să fie condusă de socialişti. De această părere sunt invitații emisiunii Replica, difuzată aseară la Prime. Experţii au menționat că propunerea Partidului Democrat din Moldova de a susţine o candidatură unică a formaţiunilor de dreapta este foarte bună, doar că unii lideri politici dau dovadă de iresponsabilitate.

"Dacă dreapta din Chișinău sau dreapta politică din Republica Moldova nu va fi capabilă acum, până în data de 20 mai, să identifice un candidat unic, nu pur și simplu unic, dar unul credibil, eu cred că orașul atunci va fi pierdut. Pierderea Chișinăului în favoarea socialiștilor înseamnă crearea unei premise foarte serioase pentru câștigarea de către socialiști la câștigarea alegerilor parlamentare. Acum, în situația de astăzi nu ne putem să ne permitem să bravăm cu egoisme de partid", a spus analistul politic Anatol Țăranu.

Editorialistul Petru Bogatu a criticat poziţia liderului PAS, Maia Sandu, care a trimis email-uri membrilor de partid pentru a stabili prin sondaj dacă formaţiunea sa îl va susține sau nu pe preşedintele PPDA, Andrei Năstase, la alegerile locale.

"Poziția Maiei Sandu cel puțin creează impresia că este egoistă. Atunci când spui că partidul va decide în urma unui sondaj on-line dacă îl susținem sau nu pe Andrei Năstase, creezi deja premise pentru animozități. Astfel de lucruri în viața politică nu se fac. Candidații sunt promovați, înaintați, propuși în cadrul unei coaliții în urma unor calcule serioase", a afirmat editorialistul Petru Bogatu.

Invitații emisiunii au remarcat că iniţiativa Maiei Sandu îi va determina pe majoritatea membrilor formaţiunii să nu-l susţină pe liderul PPDA.

"Această întrebare susțineți sau nu pe domnul Năstase, creează o situație în Partidul PAS care vor fi contra. Nu contează ce decizie, ei deja nu vor accepta acest membru. Poate să ducă la aceea că ei nu se vor duce la alegeri. Este liderul care în orice situație trebuie să ia o decizie importantă. El este lider, are încrederea acestor membri și el ia această decizie. Până a ajunge la acest moment, liderul trebuie să cunoască situația în partid", a zis sociologul Ian Lisnevschi.

"Mișcarea hazardată a domnului Năstase o obligă să-și reconsidere comportamentul politic. Eu consider că ea și-a luat o pauză de meditație lansând acest sondaj on-line în cadrul partidului. Nu atât de relevante vor fi răspunsurile care vor veni la centrală, ci mai curând ea are nevoie de timp ca să-și precizeze felul în care va acționa", a menționat comentatorul politic Corneliu Ciurea.

Lasă un comentariu