Fără discriminare! Cuvântul handicapat va fi exclus din Constituţie

Embed:

Cuvântul handicapat va fi exclus din legislaţia moldovenească. Acesta va fi înlocuit cu sintagma persoană cu dizabilități la inițiativa fracțiunii Partidului Democrat din Moldova. Astfel urmează să fie modificate articolele 50 și 51 din Constituție.

Într-o postare pe Facebook, deputatul PDM Sergiu Sîrbu a subliniat că modificarea nu va admite ca persoanele cu dizabilități să fie discriminate și că astfel ne vom alinia standardelor internaționale.

Ludmila Iachim este de 20 de ani imobilizată într-un scaun cu rotile. Ea spune că a fost jignită de mai multe ori. 

"Au fost adresă invalidă, săraca de ea, este cu invaliditate, este în cărucior. Noi și până în ziua de azi de luptăm, pentru că chiar și în presa scrisă, se folosesc terminologii incorecte", a spus managerul de proiect Asociaţia Motivaţie, Ludmila Iachim.

Ludmila speră că odată cu modificarea legislaţiei oamenii vor înțelege că sintagma handicapat discriminează. 

"Cu adevărat, societatea noastră folosește cuvinte care sunt într-un fel, în adresa noastră sau a persoanei, discriminatorii, pentru că atunci când te adresezi la persoană, tu te adresezi la persoană, nu pui eticheta în față", a adăugat managerul de proiect Asociaţia Motivaţie, Ludmila Iachim.

Și președinții asociațiilor care protejează drepturile persoanelor cu dizabilități salută inițiativa. Igor Mereacre spune că termenul persoane cu dizabilități este cel mai potrivit. 

"Noțiunea de handicap sau invalid care s-au folosit foarte mult anterior sunt denumiri discriminatorii. Noțiunea de persoană cu dizabilitate anume și reprezintă aceste persoane, că au posibilitatea să-și realizeze toate drepturile în egal cu alte persoane", a afirmat directorul Asociaţiei Motivaţie, Igor Mereacre.

Potrivit datelor statistice oficiale, în Moldova locuiesc 182 de mii de persoane cu dizabilități. Aproape jumătate dintre aceştia au un loc de muncă. 

Lasă un comentariu