Febra pregătirilor de sărbătoare. Creştinii ortodocşi de stil vechi se pregătesc de Crăciun

Embed:

Creştinii ortodocşi de stil vechi se pregătesc, astăzi, de Crăciun. Pe parcursul zilei, gospodinele au trebăluit prin bucătărie şi au pregătit deliciile pentru masa de sărbătoare, iar bărbaţii au invadat pieţele şi supermarketurile pentru a face ultimele cumpărături.

Totuşi, comercianții se plâng că, deși prețurile au rămas neschimbate, vânzările au scăzut față de anii precedenți.

Mătuşa Maria din satul Băhrinești, raionul Florești, s-a trezit cu noaptea-n-cap pentru a coace crăciuneii și colacul cu care va merge, mâine, la biserică. 

"Am frământat aluatul, am făcut oleacă de rășinca, am frământat, am lăsat oleacă și s-a ridicat. Pe urmă am adunat și am făcut câte unul și am pus în tava. Câte unul punem la icoană, la cuhne pun și acolo unde noi dormim. El se păstrează până la primăvară", a spus locuitoarea satului Băhrinești, Maria Scutaru.

Gospodina spune că Naşterea Mântuitorului este una dintre cele mai aşteptate sărbători, aşa că de pe masă nu pot lipsi cele mai bune bucate tradiţionale.

"La noi acasă și în sat tradiția e în felul următor. De Crăciun noi pregătim, gospodinele satului nostru pregătesc borș scăzut, asta nu trebuie să lipsească, ori sarmale, pârjoale, friptura. Mâine pe masă nu o să lipsească colacul", a mai menționat locuitoarea satului Băhrinești, Maria Scutaru.

În ajunul Crăciunului pe stil vechi, în piețele din Capitală a fost mare învălmăşeală. Aşa cum astăzi este ultima zi de post, oamenii au făcut coadă la tarabele cu carne, din care se vor putea înfrupta mâine.

Comercianții susţin că, în acest an, prețurile nu s-au schimbat, însă vânzările au scăzut față de anii precedenți.

Arhipline au fost, astăzi, şi supermarketurile din oraş. Angajaţii magazinelor spun că cel mai bine s-au vândut vinurile spumante, fructele, legumele şi produsele din carne.

Nutriționiștii recomandă, în special celor care au ţinut post, să nu facă excese de mâncare și băuturi alcoolice.

Lasă un comentariu