Festivalul cântecului pascal Hristos a Înviat s-a desfășurat în satul Hrușova. La eveniment au participat colective folclorice şi meșteri populari

Embed:

În a doua zi de Paşte, zeci de oameni au petrecut la Festivalul cântecului pascal Hristos a Înviat, care, în acest an, a avut loc în satul Hruşova din raionul Criuleni. La eveniment au participat opt colective folclorice şi două coruri bisericeşti, care au cântat şi au dansat pentru oaspeţi. Festivalul a fost deschis de micuţii de la grădiniţa din Hruşova.

În centrul satului Hruşova au răsunat cântece vechi pascale.

"Noi participăm a doua oară. De fiecare dată venim cu ceva nou. În an am mers cu Colind de paşte, cu cântecul Mă duc la Golgota, anul acesta am venit cu două alte piese pe care una am cules-o din teritoriu, iar alta ne-am inspirat de fraţii români", a spus conducător artistic, formaţia Răzăşeana, Ludmila Candaragiu.

În cadrul festivalului, a fost organizat şi un târg al obiectelor de artizanat, care a adunat meşteri populari din diferite colţuri ale ţării.

"Potcoave, cruciuliţe, măşti, Maica Domnului, diferite lucrări. Eu mă ocup cu lemnul. Jucării pentru copii, pot să vă arăt, iată aşa. Hop se prinde! Cândva a fost un hobby, acum sunt la pensie şi este şi un venit", a spus meşterul popular din satul Bălţata, Criuleni, Victor Pelin.

"În diferite tehnici lucrez, broderie măruntă cu sticlă, broderie cu lentă, din mărele, din biser. Asta-i o satisfacţie", a zis meşterul popular din Chişinău, Maria Negruvodă.

Gazda festivalului din acest an le-a oferit cadouri participanţilor.

"Este nevoie ca fiecare localitate să-şi promoveze valorile lor culturale. Uitaţi-vă ce frumuseţe, ce amalgam de culori frumoase avem în faţa noastră şi eu cred că noi trebuie să aducem ăn fiecare sat acel mesaj al sfintei sărbători de Paşti", a afirmat protopopul bisericilor din raioanele Criuleni şi Dubăsari, Teodor Pelin.

Oaspeţii au rămas mulţumiţi de organizare.

Evenimentul se desfăşoară în fiecare an într-o altă localitate.

"Este un festival tradiţional. Ne adunăm din sat în sat promovând bucuria sfintei sărbători a Învierii Domnului nostru Isus Hristos. Fiecare sat îşi are propriile mici tradiţii, iar meşterii populari ne vin cu o frumoasă expoziţie pascală", a spus

Festivalul "Cântecul Pascal - Hristos a Înviat" este la a 18-a ediţie.

Lasă un comentariu