Forfotă mare înainte de sărătoare și pentru lăcașurile sfinte. Slujitorii mănăstirilor din ţară se pregătesc de Crăciun

Embed:

Astăzi, a fost forfotă mare și în lăcaşurile sfinte din țară. Sujitorii Mănăstirii de călugări Sfântul Ierarh Nicolae din satul Condriţa s-au trezit în zori ca să înceapă pregătirile pentru masa de Crăciun.

În timp ce unii au pregătit bucatele, alţii au făcut curat în biserică şi au împodobit-o cu straie albe de sărbătoare.

După slujba de dimineață, câţiva călugări, ajutaţi de mai multe femei, au mers în trapeză unde au început pregătirea bucatelor de sărbătoare, care, spun ei, sunt modeste.

Pentru a exclude excesul de mâncare după postul care se încheie astăzi, slujitorii mănăstirii vor mânca pește, salate și clătite.

"Iată aici pregătim șuba. Am pus fileul din pește, acuș dăm prin rozătoare sfecla, morcovul, cartofii, ouăle și de acum maioneză și atât", a spus slujitor la Mănăstirea Sf. Ierarh Nicolae, Efim Palamaru.

De pe masa de Crăciun nu va lipsi nici desertul - clătitele.

Slujitorii Mănăstirii s-au pregătit serios pentru sărbătoarea Naşterii lui Iisus Hristos. Ei au împodobit pomul de Crăciun şi au decorat lăcașul sfânt cu veșminte albe. De asemenea, călugării au amenajat o peșteră, pentru ca cei mai mici vizitatori să vadă cum arăta locul în care s-a născut Mântuitorul.

"Este așa o practică, una frumoasă de a imita peștera în care s-a născut Mântuitorul. La slujbă vin și copiii și lor le vine mai ușor să își închipuie cum a fost cândva", a menționat arhimandrit Mănăstirea Sfântul Ierarh Nicolae, Vladimir.

De Crăciun, slujitorii Domnului îi îndeamnă pe credincioşi să mănânce mai puțin și să se roage mai mult.

"Sărbătoarea aceasta este o sărbătoare a bucuriei, în primul rând. Postul acesta este unul al bucuriei. Pe pământ se naște fiul Mântuitorului nostru Isus Hristos, pentru asta este o mare bucurie", a afirmat preot Mănăstirea Sfântul Ierarh Nicolae, Veaceslav Șpac.

Călugării vor petrece noaptea din ajunul Crăciunului în rugăciune, iar, mâine, după liturghie, vor celebra naşterea Domnului la masa de sărbătoare. La mănăstirea "Sfântul Ierarh Nicolae" din satul Condriţa slujesc opt călugări.

Lasă un comentariu