Forumul Economic Mondial: Moldova a urcat 11 poziţii în clasamentul competitivităţii globale

Embed:

Moldova a urcat 11 poziţii în clasamentul competitivităţii globale, întocmit, în fiecare an, de Forumul Economic Mondial. Astfel, ţara noastră s-a clasat pe poziţia 89 din 137, devansând mai multe state în curs de dezvoltare. Studiul a fost prezentat, astăzi, de specialiştii Academiei de Studii Economice din Capitală.

Potrivit studiului, Moldova a înregistrat punctaje mai bune, în comparaţie cu anul trecut, la capitolul pregătire tehnologică, unde ocupă locul 53, dar şi în ceea ce priveşte stabilitatea macroeconomică, infrastructura, învăţământul superior şi trainingul.

Pe de altă parte, Moldova a obţinut mai puţine punte decât anul trecut la capitolele inovaţii, dezvoltarea afacerilor şi accesul la finanţare. 

În topul celor mai competitive state din lume, ţara vecină, România, a coborât câteva poziţii, de pe locul 62 pe 68, în timp ce Ucraina a urcat patru poziţii, de la 85 la 81. Rusia s-a clasat pe locul 38, după ce anul trecut s-a poziţionat pe locul 43. Elveţia şi-a păstrat poziţia de lider mondial, iar la coada clasamentului se regăseşte Yemen, Mozambic, Ciad şi Liberia.

Raportul Global al Competitivității este considerat a fi una dintre cele mai importante evaluări ale economiilor ţărilor de pe glob. În funcţie de rezultatele înregistrate, investitorii străini decid dacă merită sau nu să iniţieze o afacere într-o anumită ţară.

Lasă un comentariu