Fostul deputat Iurie Bolboceanu, cercetat penal pentru spionaj și trădare de Patrie

Embed:

Fostul deputat Iurie Bolboceanu este învinuit de spionaj şi trădare de patrie. El a fost încarcerat zilele trecute şi va petrece următoarele 30 de zile în arest preventiv. Anunţul a fost făcut astăzi de către procurorii pentru Cauze Speciale și reprezentanții Serviciului de Informații și Securitate. Potrivit lor, acesta este primul dosar de spionaj din istoria ţării noastre.

Procurorii susţin că fostul deputat Iurie Bolboceanu se întâlnea, în fiecare lună, cu un agent secret străin, căruia îi oferea informaţii despre starea de lucruri în Moldova, în domeniile social, politic şi economic. În schimbul acestor informaţii, Bolboceanu ar fi primit la fiece întâlnire sume impunătoare de bani.
Fostul deputat a fost reţinut vineri seara, chiar în timpul întâlnirii conspirative cu agentul străin. Flagrantul a avut loc într-un local amplasat aici în sectorul Rîşcani al Capitalei, pe strada Kiev.

Cei doi se vedeau şi în restaurante de lux, amplasate în diferite sectoare din Chişinău. Procurorii susţin că atât Bolboceanu cât şi agentul străin respectau anumite reguli, desprinse parcă din filmele despre spioni. Înainte de a intra în localul ales ei se plimbau prin zonă cu maşina timp de o oră şi mergeau la întâlnire doar după ce se asigurau că nimeni nu-i urmăreşte. În cazul în care unul dintre ei nu se prezenta, atunci întrevederea se amâna cu două săptămâni şi avea loc exact în acelaşi loc şi la aceeaşi oră.

În pofida acestor măsuri sporite de precauţie, fostul deputat a fost filat de forţele de ordine şi SIS timp de un an şi jumătate. Mai mult, organele de drept au reuşit chiar şi să intercepteze unele conversaţii dintre fostul deputat şi agentul străin. Azi procurorii chiar a făcut publică şi o stenogramă a acestor discuţii.

Agentul care ar fi cumpărat informaţii de la Bolboceanu nu a fost reţinut, deoarece are imunitate. Procurorii nu au oferit detalii despre identitatea acestuia, precizând doar că el este ataşat militar al unei misiuni diplomatice acreditată în ţara noastră.

"Este o premieră pentru Republica Moldova atunci când s-a reuşit realizarea unui flagrant realizat între un agent şi unui ofiţer de informaţii al unui serviciu secret străin în momentul în care erau transmise informaţii şi totodată erau primite remunerări financiare", a declarat şeful adjunct al Serviciului de Informaţii şi Securitate, Alexandru Balan.

Informaţiile pe care le-a transmis Bolboceanu agentului străin ar fi pututu "fi folosite în dauna Republicii Moldova", susţin procurorii.

"Cetăţeanul nostru era pregătit, venea la întrevederi cu un anumit volum de informaţii sau pe suporturi electronice, sau pe hârtie, sau prin intermediul unui laptop specializat", a sprecificat şeful adjunct al Serviciului de Informaţii şi Securitate, Alexandru Balan.

La fiecare întâlnire, Bolboceanu era remunerat, de regulă, în dolari. În casa deputatului, au fost găsite în timpul percheziţiilor 23 de mii de dolari şi acte care ar demonstra vinovăţia acestuia.

"A fost ridicat un telefon mobil, care era destinat exclusiv comunicărilor dintre demnitar şi agentului serviciului secret străin", a precizat procurorul PCCOCS, Anatolie Pitel.

Anchetatorii au evitat să spună, deocamdată, din ce ţară este agentul secret care l-a racolat pe Bolboceanu. Însă din stenograma convorbirilor, publicată de procurori, reiese că acesta s-ar preocupa de poziţia Federaţiei Ruse în regiune.

Potrivit anchetatorilor, anterior, Iurie Bolboceanu ar fi colaborat şi cu alţi agenţi secreţi, inclusiv în perioada când era deputat. Iurie Bolboceanu a refuzat să facă declaraţii. în faţa procurorilor. Dacă va fi găsit vinovat de spionaj şi trădare de patrie, el riscă până la 20 de ani de închisoare. Iurie Bolboceanu a fost deputat în două legislaturi, din 2005 până în 2014. 

Lasă un comentariu