Fraudele bancare de la Banca de Economii, Unibank și Banca Socială: Moldova colaborează cu Letonia pentru a găsi banii "spălați"

Embed:

Serviciul de prevenire a spălării banilor din Letonia colaborează intens cu colegii moldoveni pentru a descoperi fraudele bancare din ţara noastră. Declarația a fost făcută de șeful instituției, Viesturs Burkans, în cadrul unei emisiuni de la o televiziune letonă. Potrivit lui, ambele țări au făcut schimb de informații pentru a da de urmele banilor furaţi.

"Colegii noștri din Moldova, de mai mulți ani sunt pe primul loc privind schimbul de informații în acest sens. Primim informații multe. Am planificat cine și ce acțiuni va întreprinde", a afirmat şeful Serviciului de Prevenire a Spălării Banilor din Letonia, Viesturs Burkans.

Informația privind spălarea banilor prin băncile letone se regăsește în sinteza raportului Kroll 2, realizat de Steptoe and Johnson și publicat la sfârșitul anului trecut de Banca Națională a Moldovei.

Potrivit documentului, în perioada 2012 - 2014, din Banca de Economii, Unibank și Banca Socială au fost sustrase cel puțin 600 de milioane de dolari. Schema ar fi fost organizată și coordonată de către reprezentanţii grupului Șor. Din băncile moldovenești, banii erau împrumutați unor companii din grupul edilului de Orhei, Ilan Șor, care ulterior îi transferau în două bănci din Letonia. O parte dintre bani se întorceau în instituțiile financiare din țara noastră, pentru a restitui unele împrumuturi și a permite continuarea schemei, iar restul dispăreau prin intermediul unor off-shor-uri din Belize sau Panama.

De asemenea, băncile letone sunt implicate şi în spălarea a 20 de miliarde de dolari, provenite din Rusia, în băncile moldoveneşti. Recent, un jurnalist de la Novaya Gazeta din Rusia, care a investigat acest caz, a declarat că schema a fost descoperită datorită presei de investigație din Republica Moldova și oprită după implicarea autorităților de la Chișinău.

Lasă un comentariu