Fructul-minune. O femeie-agricultor din Rezina creşte fructe de aronia

Embed:

O femeie-agricultor din raionul Rezina a pus pe roate o afacere profitabilă cu fructe de aronia.

Puţin cunoscute în ţara noastră, aceste pomuşoare, originare din America de Nord, au un conţinut bogat de vitamine, printre care vitamina P care se găseşte foarte rar în alte fructe şi care are rolul de a fixa vitamina C în organism.

Nutriţioniştii susţin că aronia ajută la întărirea sistemului imunitar şi tratează hipertensiunea arterială şi oboseala.

Aneta Ganenco deţine o plantaţie de peste trei hectare de aronia în satul Cuizăuca din raionul Rezina. Femeia-agricultor spune că a sădit arbuştii, aduşi din Polonia, cu trei ani în urmă, iar acum strânge prima roadă.

"Este ceva nou, condiţiile climaterice şi condiţiile solului nouă în Moldova ne permit să o cultivăm. Contra dăunătorilor am folosit numai capcane cu feromoni o metodă biologică de a combate şi de a culege", a spus agricultorul din satul Cuizăuca, raionul Rezina, Aneta Ganenco.

Femeia speră să obţină în acest an aproximativ cinci tone de fructe de aronia. O parte din roadă va ajunge în magazinele din ţară, iar restul pomuşoarelor vor fi uscate sau folosite pentru dulceţuri.

"Trebuie să dispară gustul acru, să fie cât mai puţin stringentă şi să se rupă uşor de pe ciorchină. Anul acesta a fost o roadă destul de frumoasă practic fiecare frunză are ciorchină", a precizat agricultorul din satul Cuizăuca, raionul Rezina, Aneta Ganenco.

La cules pomuşoarele femeia este ajutată de sătenii din Cuizăuca, dar şi de câţiva elevi, care vor să facă nişte bani înainte de şcoală.

Aceste pomuşoare sunt căutate pentru proprietăţile lor curative. O singură bobiţă conţine de 40 de ori mai multă vitamina C decât coacăza.

În ţara noastră, aronia creşte pe o suprafaţă totală de doar 15 hectare. În magazine un kilogram de aceste pomuşoare costă până la 35 de lei.

Lasă un comentariu