Geniștii au explicat elevilor mai multor licee din Strășeni ce înseamnă muniții și pericolul acestora pentru populație

Muniţiile neexplodate, care provin din cel de-al Doilea Război Mondial, prezintă un pericol imens pentru populaţie. Despre asta au aflat elevii mai multor licee din raionul Străşeni de la militarii Batalionului de Geniu Codru. Geniştii i-au învăţat pe copii cum să se comporte cu obuzele găsite întâmplător.

Elevii au aflat ce înseamnă proiectile de artilerie şi grenade. Geniştii au adus cu ei materialul exploziv şi le-au vorbit despre pericolul la care pot fi expuşi atunci când găsesc astfel de muniţii. 

"Primul pas ce trebuie să îl facă este nu atinge, nu mişca, nu te deplasa spre obiectul exploziv pentru ca să nu îl aduci într-o stare de lucru", a spus comandantul Batalionului de Geniu Codru, Gheorghe Racu.

Acum, elevii spun că ştiu ce au de făcut pentru a evita tragediile. 

Geniştii spun că majoritatea proiectilelor sunt găsite de localnici în timpul lucrărilor agricole şi provin din cel de-al Doilea Război Mondial.

"Noi o să lucrăm cu ei ca această informaţie să ajungă şi la copii mai mici, fraţi, surori, chiar şi la bunei, fiindcă au început lucrările de primăvară şi în ogrăzile oamenilor se poate întâmpla orice şi să găsească în pământ. Se pot găsi orice", a menționat directorul adjunct, liceul Mihai Eminescu, Străşeni, Maria Jereghi.

Anul trecut, geniştii au distrus peste 900 de obiecte explozive. Cele mai multe au fost găsite în raioanele Ştefan Vodă, Căuşeni, Cantemir, Soroca, Orhei, Anenii Noi şi Ungheni.

Din 1992, 23 de persoane, printre care şapte copii, au murit după ce muniţiile pe care le-au găsit au explodat. Alţi 26 de oameni au fost răniţi.

Lasă un comentariu