Georgienii vor putea călători fără vize în Uniunea Europeană din 28 martie

Embed:

Georgienii sunt tot mai aproape de visul lor de a se integra în Uniunea Europeană. Începând cu 28 martie, ei vor putea călători liber în statele blocului comunitar şi se vor putea afla pe teritoriul statelor europene timp de şase luni pe parcursul unui an.

Documentul care prevede regimul liberalizat de vize pentru Georgia a fost publicat, ieri, în Monitorul Oficial al UE și va intra în vigoare peste 20 de zile. Colega noastră Veronica Pisarenco a fost la Tbilisi şi a aflat ce cred cetăţenii georgieni despre aceste facilităţi.

Vestea de la Bruxelles i-a bucurat pe georgieni. Oamenii cred că acum vor putea călători mai uşor în statele blocului comunitar şi vor fi mai aproape de granturile europene.

Şi cetățenii din regiunile separatiste Abhazia și Osetia de Sud vor putea călători fără vize.

Cei care nu au venituri suficiente pentru călătorii sunt, însă, mai rezervaţi, având în vedere că ridicarea vizelor nu vine la pachet cu dreptul de a munci legal în Uniunea Europeană.

Georgia va fi a doua ţară din Parteneriatul Estic al UE care va beneficia de regimul liberalizat de vize. Pioneri în acest sens au fost moldovenii, pentru care s-au ridicat vizele încă pe 28 aprilie 2014.

Până în prezent, aproape un milion de moldoveni au călătorit în Uniunea Europeană în baza pașapoartelor biometrice, arată datele oficiale. Exemplul ţării noastre a motivat autorităţile din Georgia să fie mai sârguincioase şi să îndeplinească în timp scurt condiţiile impuse de Bruxelles.

"Este un mesaj politic din partea Uniunii Europene pentru cetăţenii georgieni. Au fost deschise uşile, pentru ca oamenii să se poată deplasa. Vor fi mai multe oportunităţi pentru oamenii de afaceri, pentru studenţi. Moldova a fost un exemplu bun pentru noi. Acum, suntem foarte motivaţi să susţinem Ucraina ca să obţină, la fel, regim liberalizat de vize. Este un scop politic crucial", a afirmat ministrul Integrării Europene şi Euroatlantice din Georgia, Viktor Dolidze.

Bruxelles-ul a anunţat că, datorită liberalizării regimului de vize, relaţiile dintre Georgia şi blocul comunitar vor deveni mai strânse.

Deja de la sfârşitul acestei luni, peste 3,5 mil. de georgieni vor putea intra aproape în orice ţară din UE, ca şi moldovenii, doar cu o ştampilă în paşaport. Totuşi, ei nu se opresc aici. Marea lor ambiţie este ca Georgia să devină stat membru a blocului comunitar.

La un referendum din 2008, peste 70 la sută dintre cetăţenii ţării s-au pronunţat pentru integrarea europeană. 

Lasă un comentariu