Gero Stuller: Austria va continua să susţină Republica Moldova pe calea sa europeană, implementând proiecte de importanţă socială

Embed:

Austria va continua să susţină Republica Moldova pe calea sa europeană, implementând proiecte de importanţă socială. Declaraţiile aparţin atașatului Ambasadei Austriei la Chişinău, responsabil pentru domeniile Muncă, Protecție Socială și Protecția Consumatorului şi au fost făcute în cadrul unui interviu realizat de colegul nostru, Alexei Lungu.

Alexei Lungu: Cum vedeţi dumneavoastră evoluţiile din ultima perioadă din Republica Moldova?

Gero Stuller: Mai întâi de toate, bine ați venit la Ambasada Austriei! Eu sunt responsabil pentru domeniile: muncă, protecția socială și protecția consumatorului. Vă mulțumesc pentru această întrebare. Mă aflu de patru ani aici și pot spune că în această perioadă au avut loc evoluții foarte bune, în mod special mă refer la reformele din domeniul muncii și a protecției sociale. Aș dori să spun cu această ocazie, că avem deja de mulți ani o cooperare foarte bună în domeniul muncii și a protecției sociale. Colaborăm chiar și la nivel european, de exemplu, în cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării, unde Ministerul Protecției Sociale din Austria în parteneriat cu Ministerul de resort din Moldova dețin președinția. Însă, avem și multe alte conexiuni, ne ajutăm reciproc. Sunt de părere, că avem o cooperare foarte constructivă în ceea ce privește îmbunătățirea sectorului social. În acest context, Guvernul Moldovei, în ultimii ani, a întreprins mai multe măsuri foarte bune, au fost inițiate multe schimbări pozitive. Aş dori să menționez una dintre ele – Strategia Națională de Ocupare a Forței de Muncă, adoptată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și de Guvernul Moldovei. Acum, este important ca această Strategie să fie eficientă și corespunzător implementată".

- Care sunt proiectele pe care urmează Austria să le finanţeze aici în Republica Moldova?

- Ambasada Austriei se concentrează în primul rând pe cooperarea pe plan social, dar în același timp, suntem conștienți, că domeniul social se află într-o strânsă legătură cu domeniul economic. De aceea lucrăm în ambele direcții foarte bine împreună. După cum am menționat, Ambasada Austriei se axează pe cooperarea socio-politică. Din 2004 avem aici Birou al Agenției Austriece pentru Dezvoltare (ADA). În cadrul acestuia au fost lansate multe proiecte importante și constructive. Din 2009, aici funcționează Biroul Ministerului Protecției Sociale din Austria, ceea ce reprezintă, trebuie să recunosc cu mândrie, un lucru neordinar. Dar Austria susține continuarea evoluțiilor pozitive din Republica Moldova prin propriul Birou al Ministerului Protecției Sociale. În această toamnă, vom continua să punem accente noi în cooperarea noastră. Astfel, în noiembrie se lansează un Program de Susținere a Pieței Muncii. După cum am menționat, există o Strategie Națională de Ocupare a Forței de Muncă foarte ambițioasă. Noi vom susține această Strategie cu ajutorul transferului de know-how austriac. Vom identifica ce evoluții pozitive, dar și negative au avut loc în Austria, ce am putea face mai bine aici în Moldova și cum am putea ”umple cu viață” această Strategie. Un al doilea proiect, pe care aș vrea să-l menționez, va începe în localitatea Brînzeni. Aici există un internat mare pentru persoane cu boli mintale. Este un moment oportun și Guvernul Moldovei este, în acest sens, foarte activ în găsirea unei soluții durabile pentru a oferi persoanelor locuințe noi, moderne și pentru a le oferi îngrijirea necesară. Pe parcursul următorului an și jumătate Austria va crea și amenaja două astfel de locuințe pentru persoane cu dizabilități.

- Să vorbim şi despre aşteptările Austriei de la Republica Moldova. Nu puteţi doar să finanţaţi proiecte aveţi şi anumite aşteptări de la cei care le implemenetează, de la cei care beneficiază.

- Așteptările sunt foarte mari atât din partea Guvernului Austriei, cât și din partea Ministerului Protecției Sociale austriac în particular. Guvernul Moldovei a lansat multe proiecte, inițiative și programe bune. Așteptările noastre sunt acum îndreptate spre implementarea corespunzătoare și în timp util a acestora. În acest context aș aminti un proiect extraordinar, pe care l-am început cu ani în urmă. Am înființat prima întreprindere socio-economică – o firmă de catering, care angajează și instruieşte tineri, astfel încât aceștia să fie pregătiți pentru găsirea unui loc de muncă pe termen lung. Și aici asistăm la o evoluție pozitivă. Parlamentul și Guvernul s-au ocupat de acest subiect. Astfel a fost creată Legea cu privire la antreprenoriat social. După părerea mea, este un semnal foarte important, care demonstrează capacitatea Guvernului de a implementa reforme. Un alt proiect este implementat în Strășeni. Este vorba despre un serviciu social mobil, în cadrul căruia 40 de vârstnici primesc îngrijire medicală și socială acordată de o echipă de profesionişti. Proiectul funcționează de câțiva ani și are succes. Mă bucur mult că și o fundație din Moldova s-a lăturat menţionând că serviciul e foarte bun şi au creat încă o echipă mobilă. Acest lucru e foarte pozitiv. Acum vom colabora cu Guvernul și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale pentru a găsi împreună o cale de asigurare a sustenabilității acestor servicii. Urmează să răspundem la întrebarea: cum am putea încadra serviciile sociale existente și funcționabile în sistemul public?

- Care ar fi mesajul dvs transmis cetăţeniulor Republicii Moldova care încă mai cred în viitorul şi valorile europene?

- Cred că populația aici a ales o cale corectă și are o viziune bună. Cu siguranță, procesul de integrare europeană va aduce oamenilor din această țară multe beneficii. Trebuie să menționăm ocuparea forței de muncă, un domeniu foarte important. Dar și o politică socială durabilă, astfel ca oamenii să trăiască bine, să poată spune: Da, eu văd o perspectivă! Dezvoltarea economică se află într-o strânsă legătură cu politica socială. Sunt de părerea că Moldova este o țară minunată, care poate crea multe stimulente pozitive și reale pentru om, astfel încât acesta să spună: Îmi place aici în Moldova. Vreau să am aici un job bun, un venit bun. Vreau să trăiesc bine aici. Și eu cred că acest lucru este posibil. Vă mulțumesc mult pentru acest interviu! Voi sta oricând la dispoziția dumneavoastră pentru a comunica, în mod actualizat, despre evoluția eforturilor noastre. Eu contez mult pe faptul că vom avea rezultate foarte bune.

Lasă un comentariu