Grădiniţă modernă la Călărași. Instituţia, construită după standarde germane, inaugurată

Embed:

Cea mai modernă instituţie publică nu doar din Republica Moldova, dar şi din regiune, care a fost construită conform standardelor germane de eficienţă energetică, a fost inaugurată astăzi la Călăraşi.

Este vorba despre grădiniţa "DoReMicii", care are o suprafaţă de peste 1.000 de metri pătraţi şi va găzdui de la începutul lunii iulie în jur de 100 de copii. Instituţia este dotată cu panouri solare, pompe geotermale şi termopane de ultimă generaţie.

Piatra de temelie a grădiniţei "DoReMicii" a fost pusă în luna aprilie 2016. Iată cum arăta pe atunci şantierul. Într-un an, aici a fost ridicată cea mai modernă grădiniţă. 

Datorită tehnologiilor performante utilizate pentru construcţia grădiniţei, instituţia va cheltui anual în jur de 25 de mii de lei pentru întreţinere.

Grădiniţa "DoReMicii" din oraşul Călăraşi estea cea mai energo-eficientă instituţie publică nu doar din Republica Moldova, dar şi din regiune şi este proiectată conform celor mai moderne tehnologii. Grădiniţa este dotată cu panouri solare, pompe geotermale şi termopane de ultimă generaţie, astfel încât costurile de întreţinere lunare vor fi de doar 2.500 de lei, cât pentru un apartament cu trei camere.

Părinții micuților din localitate sunt mândri că odraslele lor vor păşi în cea mai modernă instituţie preşcolară din ţara noastră.

Prezent la inaugurare, premierul Pavel Filip a declarat că este mulţumit de rezultat.

"Este un proiect deosebit pentru că este casă pasivă şi este foarte eficient din punct de vedere energetic. Proiectanţii au fost de aici din Chişinău şi cei care au realizat această construcţie iarăşi au fost oamenii noştri", a afirmat premierul Republicii Moldova, Pavel Filip.

"Sper că acest lucru va influenţa pozitiv stimate domnule primar, bugetul local şi că oraşul Călăraşi va avea mulţi turişti, care vor dori să se informeze despre această nouă atracţie de pionierat", a zis ambasadoarea Germaniei în Republica Moldova, Ulrike Knotz.

Directorea grădiniţei spune că se simte onorată să administreze o astfel de instituţie.

"Undeva puţin îmi este oleacă frică, purtăm o responsabilitate foarte mare pentru că s-a depus foarte multă muncă, foarte mult efort şi am vrea ca tot acest bun să-l păstrăm şi să prea experienţa de a practica aşa ceva mai multe grădiniţe", a spus directoarea grădiniţei "DoReMicii" din Călăraşi, Silvia Dodon.

Reconstrucţia grădiniţei "DoReMicii" a costat peste un milion de euro. 85 la sută din această sumă a fost oferită de către Banca germană de investiţii, iar ceilalţi bani de primăria orașului Călărași şi Fondul pentru Eficienţă Energetică.

Lasă un comentariu