Groisman, la Chişinău. Premierul ucrainean s-a întâlnit cu Pavel Filip și Andrian Candu

Embed:

Problema şcolilor cu predare în limba română din Ucraina, pe care autorităţile din ţara vecină vor să le închidă în următorii ani, a fost discutată, astăzi, la Chişinău, de premierul Pavel Filip şi omologul său de la Kiev, Volodimir Groisman, care se află într-o vizită oficială în Moldova.

Cei doi au avut o întrevedere cu uşile închise, după care au participat la Forumul "Moldova Business Week 2017". Oficialul ucrainean a ajuns în Capitală la amiază şi a fost întâmpinat pe Aeroport de Pavel Filip, cu pâine şi sare.

Premierul Pavel Filip şi omologul său Volodimir Groisman au participat la închiderea forumului "Moldova Business Week", unde au vorbit despre relaţiile economice dintre ţara noastră şi Ucraina.

"Ca Guvernul să îşi poată permite să facă investiţii sociale, trebuie să fie un Guvern pro-business. Mizez, în continuare, pe susţinerea dumneavoastră. Moldova are nevoie de investitori, pentru că Moldova are nevoie de locuri de muncă", a menționat premierul Republicii Moldova, Pavel Filip.

"Ucraina, ca vecin şi prieten al Moldovei, mereu va susţine Republica Moldova. Noi ne bucurăm de succesele voastre. Viitorul nostru comun este în Uniunea Europeană", a precizat premierul Ucrainei, Volodimir Groisman.

Potrivit autorităţilor, în acest an, comerţul dintre ţara noastră şi Ucraina a crescut cu 31 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

"Există peste 200 de acorduri bilaterale din Republica Moldova şi Ucraina, care privesc comerţul liber, stimularea şi protejarea investiţiilor, cooperare economică şi financiară", a afirmat directorul executiv al AOAM, Alexandru Baltag.

În Moldova sunt înregistrate 1.128 de întreprinderi cu capital ucrainean, iar investiţiile sunt de peste 280 de milioane de euro. Un exemplu este fabrica de sucuri din Edineţ, unde au fost investite peste 15 milioane de euro şi au fost deschise mai bine de 150 de locuri de muncă.

"Este asigurată o foarte bună bază de materie primă de calitate înaltă. Un climat investiţional favorabil dezvoltării afacerii, facilităţi de export pe pieţele Uniunii Europene şi posibilitatea de a activa într-un parc industrial", a zis antreprenorul Sergiu Japalău.

Cei doi premieri au semnat o foaie de parcurs a cooperării dintre Moldova şi Ucraina pentru anul viitor şi au susţinut şi o conferinţă de presă comună. Pavel Filip a declarat că printre subiectele discutate cu Volodimir Groisman a fost decizia autorităţilor de la Kiev de a închide treptat şcolile cu predare în limbile minorităţilor etnice, inclusiv limba română.

În acest sens, ministrul moldovean al Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, va întreprinde, pe 20 octombrie, o vizită la Kiev, unde se va întâlni cu omologul său ucrainean.

"Avem îngrijorări, ca toţi moldovenii şi românii să-şi poată face studiile în Ucraina, în limba lor maternă, adică în limba română. Problemele nu se rezolvă prin intermediul înaintării ultimatelor, problemele se rezolvă în discuţii", a mai adăugat premierul Republicii Moldova, Pavel Filip.

La rândul său, premierul Ucrainei a declarat că reforma din educaţie este una necesară pentru ţara sa.

"Legea despre noua calitate a educaţiei ucrainene nu este împotriva cuiva. Suntem un stat multietnic, preţuim şi respectăm fiecare minoritate naţională care trăieşte în Ucraina. Trebuie să menţionăm, însă, că Ucraina are acum nevoie de o atenţie deosebită în dezvoltarea limbii de stat", a mai evidențiat premierul Ucrainei, Volodimir Groisman.

În această seară, Volodimir Groisman a avut o întrevedere şi cu preşedintele Parlamentului, Andrian Candu. Cei doi şi-au propus să intensifice dialogul pe dimensiune parlamentară, în vederea implementării Acordurilor de Asociere cu Uniunea Europeană.

În context, Andrian Candu a anunțat că, în timpul apropiat, la Chișinău, va avea loc o Conferință a Speakerilor, care va pune accent pe perspectiva europeană a Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei.

Lasă un comentariu