Grupare anihilată. Zeci de moldoveni au plătit ca să lucreze la negru în Israel

Embed:

Zeci de moldoveni au achitat până la şapte mii de euro pentru a obţine un loc de muncă ilegal în Israel, iar acum riscă să fie trimişi acasă.

Procurorii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale au identificat o grupare, formată din 10 persoane, care ar fi racolat moldoveni, pentru a le perfecta acte false ca să lucreze la negru pe Pământul Sfânt.

Cinci dintre bănuiţi au fost reţinuţi, astăzi, de anchetatori, după ce aceştia au efectuat 27 de percheziţii în locuinţele, maşinile şi birourile membrilor grupării.

Bănuiţii au evitat să discute cu jurnaliştii.

Cei cinci suspecţi au fost încătuşaţi, după ce mascaţii de la Fulger, împreună cu procurorii, au descins la 27 de adrese.  

În urma percheziţiilor, anchetatorii au ridicat două milioane de lei în diverse valute, acte şi înscrisuri. Potrivit lor, indivizii racolau moldoveni pe care îi ajutau să se angajeze ilegal la muncă în Israel, în schimbul unor taxe de mii de euro.

"Putem vorbi de anumite certificate, care sunt necesare pentru obţinerea vizei, pentru a obţine posibilitatea de a intra pe teritoriul statului Israel, anume pentru a se angaja în câmpul muncii. Pentru un caz se luau mijloace băneşti de la 6500 până la 7000 de euro" a spus procurorul PCCOCS, Vladimir Moșneaga.

Procurorii nu au stabilit, deocamdată, numărul moldovenilor care au beneficiat de serviciile grupării, dar presupun că ar fi vorba de câteva zeci.

"Erau angajate în mai multe domenii de activitate, dar mai mult vorbim de îngrijirea bătrânilor", a zis procurorul PCCOCS, Vladimir Moșneaga.

"Organele de drept din Israel urmează să decidă reieşind din probele, care au fost acumulate pe teritoriul Israelului şi urmare a probelor, care noi le vom acumula în cadrul percheziţiilor, care va fi soarta cetăţenilor Republicii Moldova, care au fost angajaţi în baza actelor false", a afirmat şeful, Centrul pentru Combaterea Traficului de Persoane, Lilian Levandovschi.

Pentru organizarea migraţiei ilegale, indivizii riscă până la şapte ani de închisoare.  

Lasă un comentariu