Igor Dodon: 4,5 miliarde de lei care au dispărut în urma fraudei de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, ar putea fi recuperate în 2018

Embed:

Aproape patru miliarde şi jumătate de lei, care au dispărut în urma fraudei de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, ar putea fi recuperate pe parcursul acestui an. Anunţul a fost făcut, astăzi, de şeful statului, Igor Dodon, în urma ședinței Consiliului Suprem de Securitate, la care s-a discutat despre raportul final privind frauda bancară, realizat de companiile Kroll și Steptoe & Johnson.

Potrivit reprezentanţilor Băncii Naționale, documentul, care conţine date privind urmărirea resurselor financiare sustrase, va fi transmis săptămâna viitoare anchetatorilor.

"Am fost informați că în jur de un miliard de lei au fost recuperate. Informația referitor la sechestre, active pe bilanț, pe extrabilanț în jur de circa trei miliarde. Există șanse reale că în jur la patru miliarde jumate ar putea fi recuperate pe parcursul acestui an în caz dacă vor merge procedurile de licitații a activelor sechestrate", a afirmat şeful statului, Igor Dodon.

Potrivit procurorilor, cel puțin 600 de milioane de dolari au fost sustrase din Banca de Economii, Unibank și Banca Socială între anii 2012-2014. Banii erau împrumutați unor companii controlate de primarul oraşului Orhei, Ilan Șor, care ulterior îi transferau în două bănci din Letonia.

O parte dintre mijloacele financiare se întorceau în instituţiile bancare din ţara noastră, pentru ca să fie restituite anumite credite, iar schema să poată continua. Restul banilor ajungeau pe conturi offshore din Belize şi Panama.

Lasă un comentariu