Igor Dodon propune introducerea sistemului electoral mixt la următoarele alegeri parlamentare

Embed:

Șeful statului cere coaliţiei de guvernare să renunţe la proiectul privind introducerea votului uninominal la alegerile parlamentare, în favoarea sistemului electoral mixt. În cadrul unei conferinţe de presă, Igor Dodon a declarat că va discuta despre sistemul mixt de vot cu ambasadorii țărilor Uniunii Europene acreditaţi la Chișinău și cu alți parteneri ai ţării noastre. În replică, Partidul Democrat a anunţat că regretă lipsa de dialog a şefului statului şi a calificat iniţiativa lui drept un truc politic.

"Propunem ca 51 de deputaţi să fie aleşi pe liste de partid, 50 pe circumscipţii. Cel puţin jumătate din circumscripţii, 25 de procente, trebuie să fie oferite pentru diasporă şi pentru Transnistria. Doar 25 de circumscripţii - în restul teritoriului Republicii Moldova. Încă odată să fie clar, 51 deputaţi pe liste de partid. 25 de deputaţi diasporei si Transnistriei. Şi restul 25, în caz dacă rămân 101 de deputaţi pe circumscripţii în interiorul ţării", a afirmat preşedintele ţării, Igor Dodon.

Igor Dodon mai propune ca cetățenii care locuiesc în stânga Nistrului să voteze în secțiile deschise în localitățile controlate de Chișinău. De asemenea, preşedintele îşi doreşte ca diaspora să aibă posibilitatea să voteze pe parcursul a două zile, iar numărul secțiilor din străinătate să fie stabilit în baza datelor oficiale, prezentate de instituțiile de stat din țara unde se află cetățenii moldoveni.

La scurt timp după declaraţia lui Igor Dodon, socialiştii şi-au reiterat poziția privind inadmisibilitatea introducerii votului uninominal. Conducerea PSRM s-a convocat pentru a discuta despre inițiativa președintelui.

Iar Partidul Democrat a anunţat că regretă lipsa de dialog a şefului statului şi a socialiştilor şi a calificat iniţiativa acestora drept un truc politic. Potrivit PDM, ei au venit cu o propunere doar când au înțeles că există voturile necesare pentru schimbarea actualului sistem electoral și că există consens în societate.

Democraţii cred că doar sistemul uninominal le va oferi cetățenilor un control deplin asupra deputaților din viitorul Parlament. Timp de mai bine de o lună au fost organizate dezbateri largi în societate, la care au participat ONG-uri, sindicate, organizații ale minorităților etnice, partide politice, experți electorali şi reprezentanți ai instituțiilor statului.

Potrivit PDM, argumentele în favoarea votului uninominal le-au fost prezentate într-o dezbatere şi partidelor de opoziție, în timp ce oponenții au folosit, pe post de contraargumente, atacuri la persoană și injurii.

În același timp, au fost colectate 800 de mii de semnături în favoarea votului uninominal, o susținere fără precedent pentru o inițiativă în Moldova. Democraţii au declarat că sunt deschiși să discute inclusiv cu partidele și reprezentanții societății care propun sistemul mixt.

Ei susţin că unele partide se opun schimbării actualului sistem electoral, pentru că politicienii își doresc, în continuare, să ajungă în Parlament, ascunși după liste şi să nu dea socoteală în fața oamenilor pentru activitatea lor ca deputați.

Proiectul de lege privind introducerea votului uninominal a fost înregistat în Parlament de către PDM în luna martie  şi a fost transmis spre examinare Comisiei de la Veneţia.

Lasă un comentariu