Igor Dodon, supărat pe SIS. Preşedintele cere explicaţii despre cazul diplomaţilor ruşi

Embed:

Şeful statului Igor Dodon a convocat, astăzi, Consiliul Suprem de Securitate, pentru a afla din ce cauză cei cinci diplomaţi ruşi au fost declaraţi persona non grata şi au fost obligaţi să părăsească ţara noastră.

Şedinţa Consiliului Suprem de Securitate s-a ţinut cu uşile închise, dar, după întrunire, Igor Dodon a ieşit în faţa presei.

El s-a arătat indignat de faptul că nu a fost informat din timp despre decizia Ministerului de Externe, în privinţa celor 5 reprezentanţi ai ambasadei Rusiei în Moldova.

Dodon a mai adăugat că responsabilii din cadrul Serviciului de Informaţii şi Securitate nu au fost convingători atunci când au prezentat argumentele care au stat la baza deciziei de a-i declara pe diplomaţii de la Moscova persona non grata.

Şeful SIS, Mihai Bălan, nu a făcut declaraţii de presă, după şedinţa Consiliului.

În schimb, ministrul de Externe, Andrei Galbur, spune că acţiunile întreprinse de instituţia pe care o conduce sunt legale şi corespund cutumelor diplomatice. Galbur a menţionat că decizia a fost luată în baza unor informaţii oferite de SIS, fără a preciza conţinutul acestora.

"Toată lumea deja s-a exprimat pe decizia asta, a spus şi premierul a fost comunicarea a serviciului de presă a ministerului de externe, altă informaţie nu am. – De ce s-a luat această decitzie? – Au existat, după cum încă o dată zic a spus domnul prim ministru, pentru că au existat temei", a spus ministrul de Externe, Andrei Galbur.

"Ceea ce ni s-a prezentat astăzi la Consiliul Suprem de Securitate, în opinia mea, mai mult denotă unele argumente politice în luarea unei astfel de decizii. De ce, şi în interesul cui, SIS-ul nu spune. Dar Ministerul de Externe a expulzat diplomaţii ruşi în baza informaţiei de la SIS", a afirmat președintele țării, Igor Dodon.

Presa scrie că printre diplomaţii declaraţi persona non grata în Moldova este şi asistentul ataşatului militar al Ambasadei Rusiei la Chişinău, Alexandr Grudin. El a devenit cunoscut după reţinerea fostului deputat Iurie Bolboceanu, învinuit de spionaj şi trădare de patrie. Potrivit procurorilor, Bolboceanu îi vindea lui Grudin informaţii secrete. Ambasadorul Rusiei în ţara noastră a declarat, însă, că nu existau motive pentru a lua o astfel de decizie.

"Este un eveniment trist, care nu corespunde nivelului la care au ajuns relaţiilor noastre. Decizia a fost luată, iar colegii noştri au părăsit ţara în trei zile, aşa cum li s-a cerut. Îmi pare rău, deoarece aceşti oameni munceau, colaborau şi depuneau efort pentru dezvoltarea relaţiilor noastre", a declarat ambasadorul Rusiei în Moldova, Farit Muhametșin.

Rusia a răspuns, în scurt timp, şi a declarat persona non grata 5 diplomaţi moldoveni de la ambasada ţării noastre la Moscova.

Săptămâna trecută,premierul Pavel Filip a declarat că autorităţile de la Chişinău îşi doresc relaţii egale cu Federaţia Rusă, iar până acum s-au făcut foarte multe pentru a îmbunătăţi relaţiile dintre cele două ţări. 

Lasă un comentariu