Imunizare gratuită. 15.000 de eleve din ţară vor fi vaccinate împotriva HPV

Embed:

15 mii de eleve din ţara noastră, în vârstă de 10 ani, vor fi vaccinate gratuit împotriva virusului Papiloma Uman, care poate duce la apariţia cancerului de col uterin, în următoarele 12 luni. Imunizarea, care nu este obligatorie, va începe joi şi constă în administrarea a două doze de vaccin, la un interval de jumătate de an.

Statisticile sumbre arată că, în fiecare zi, câte o femeie din țara noastră este diagnosticată cu cancer de col uterin, iar la fiecare două zile - una moare din cauza maladiei. Cu această boală a fost diagnosticată, acum două luni, şi femeia din imagini, în vârstă de 53 de ani.

Femeia susţine iniţiativa Ministerului Sănătăţii de a le administra elevelor vaccinuri gratuite împotriva acestei maladii.

Potrivit medicilor oncologi, tratamentul pacientelor care suferă de cancer de col uterin durează până la 40 de zile, însă vieţile lor pot fi salvate doar în cazul în care boala este depistată la timp.

"Ar trebui permanent să faceţi vizita la medicul dumneavostră ginecolog. Profilaxia este cu mult mai ieftină decât tratamentul", a spus şeful Secţiei, Institutul Oncologic, Virgil Urechi.

Pentru a preveni alte îmbolnăviri, Ministerul Sănătăţii va distribui gratuit în ţară peste 37 de mii de doze de vaccin împotriva virusului papiloma uman. Imunizarea fetelor nu este, însă, obligatorie.

"Prevenirea cancerului cervical este o prioritate, o prerogativă pentru Guvernul Republicii Moldova. Şi ne-am asumat sarcina de a implementa acest program demonstraţional GAVI, cu introducerea vaccinului anti HPV, care este unul absolut necesar pentru că doar aşa putem preveni această maladie", a afirmat ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Stela Grigoraș.

Părinţii care vor ca fiicele lor să fie vaccinate, trebuie să le ducă pentru un control la medicul de familie. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca imunizarea fetelor să aibă loc până la începerea vieţii sexuale.

Republica Moldova se alătură celor 33 de ţări din Europa şi celor 74 de ţări din întreaga lume care au introdus acest vaccin. OMS recomandă ca vaccinul HPV să fie introdus în programele de vaccinare din toate ţările, a spus reprezentantul OMS, Haris Hajrulahovici.

În Capitală vor putea fi vaccinate gratuit patru mii de eleve.

"Încă nu am întâlnit aşa cazuri ca să fie mămici contra, adică sunt bucuroase că se poate de prevenit cancerul de col uterin", a precizat asistentul medical, Inga Titioi.

Lotul de vaccinuri gratuite a fost oferit ţării noastre de Alianța Globală. Pentru perioada 2019-2025, Ministerul Sănătăţii va cumpăra, însă, preparatele la prețuri reduse, prin intermediul UNICEF.

În ultimii cinci ani, peste 1.500 de femei din Moldova s-au îmbolnăvit de cancer de col uterin, iar peste o mie și-au pierdut viața.

Lasă un comentariu