În 2017, femeile din Moldova şi-au putut găsi mai uşor un loc de muncă şi au avut salarii mai mari decât în anii precedenţi

Embed:

Anul trecut, femeile din Moldova şi-au putut găsi mai uşor un loc de muncă şi au avut salarii mai mari decât în anii precedenţi. Totuşi, în societatea noastră continuă să persiste stereotipurile de gen.

Datele se regăsesc într-un studiu privind Indexul Egalităţii de Gen pentru anul trecut, realizat de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare. Cifrele arată că nivelul de egalitate dintre bărbaţii şi femeile din ţară nu s-a schimbat esenţial faţă de 2016. 

Potrivit statisticilor, anul trecut, indexul egalităţii de gen pe piaţa muncii a crescut de la 63 la 64 de puncte. Asta pentru că, potrivit experţilor, în ultima perioadă, mamele îşi pot găsi mai uşor un job, după ce ies din concediul de maternitate.

"O creştere uşoară, doar de un punct, în urma tuturor acţiunilor sau activităţilor realizate de către societatea civilă pentru a promova încadrarea femeilor, sau ocuparea femeilor în câmpul muncii şi în special al mamelor cu copii. Aceasta se observă mai mult în mediul urban", a precizat autorul studiului, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, Rodica Ivașcu.

Şi indicele în domeniul sănătăţii a crescut de la 69 la 70. Autorii studiului explică acest lucru prin faptul că statul a elaborat mai multe programe pentru femeile care suferă de cancer.

În scădere cu un punct faţă de 2016 este indicele în educaţie. În continuare, ponderea băieţilor în şcolile profesionale şi colegii este mai mare decât a fetelor, întrucât ultimele optează pentru învăţământul superior. În schimb, indexul egalităţii de gen în domeniul politic se menţine la acelaşi nivel, iar, potrivit experţilor, mai puţine femei decât bărbaţi muncesc în instituţii de stat.

Între timp, indicele percepţiilor şi stereotipurilor de gen a înregistrat o scădere semnificativă, de la 51 la 47 de puncte, iar autorii studiului afirmă că situaţia în acest domeniu se agravează.

Sondajul arată că opt din zece respondenţi încă mai cred că bărbaţii ar trebui să aducă banii în casă, iar şase din zece consideră că femeile trebuie să se ocupe de familie şi gospodărie.

"Discriminarea pe criteriul de gen este în top, fiind precedat doar de criteriul de dizabilitate. Unul din aleşii locali a menţionat că femeile în etate nu au ce căuta în politică şi mai recent am avut discursuri discriminatorii, din partea unui ales al poporului care a afirmat că suntem stat nu babe de la piaţă", a menționat directorul pentru Dezvoltare, Fundaţia Est-Europeană, Andrei Brighidin.

Unii moldoveni recunosc că în societatea noastră încă mai există stereotipurile de gen, dar afirmă că se străduiesc ca în familiile lor toţi să fie egali.

Anul trecut, indicele egalităţii de gen în ţara noastră a fost de 58 de puncte. Indexul este calculat pe o scară de la 0 la 100 de puncte, unde 0 indică o inegalitate totală între femei şi bărbaţi, iar 100 - o egalitate de gen perfectă.

Astfel, cu cât indicele calculat este mai aproape de 100, cu atât nivelul egalităţii de gen este mai înalt. 

Lasă un comentariu