În afara PERICOLULUI! Moldova nu este o ţintă atractivă pentru terorişti

Embed:

Republica Moldova nu este o ţintă atractivă pentru terorişti. O spun procurorii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, care menţionează că riscul să se producă un atac este infim. De cele mai multe ori, extremiştii tranzitează ţara noastră pentru a ajunge în alte state. 

"Republica Moldova nu este o ţară cu risc mare de terorism, dar totuşi sunt persoane, care într-un fel sau altul, ar putea fi suspectate de acte de terorism, care inclusiv tranzitează ţara noastră sau în Uniunea Europeană sau spre Federaţia Rusă", a afirmat procurorul PCCOCS, Denis Rotaru.

În ultimii doi ani, trei indivizi originari din ţările arabe au fost reţinuţi de ofiţerii SIS şi procurori pentru promovarea terorismului pe internet. Aceştia fie au fost condamnaţi şi îşi ispăşesc pedeapsa în penitenciar, fie s-au ales cu amenzi.

"Mai avem cauze penale pe care le investigăm. Sunt persoane, care sunt în vizorul nostru, până acum, dar atât timp cât urmărirea penală continuă şi ea este confidenţială nu vă putem dezvălui mai multe date", a spus procurorul PCCOCS, Denis Rotaru.

Fostul director interimar al Serviciului de Informaţii şi Securitate Valentin Dediu afirmă că este foarte puţin probabil ca un atac terorist să lovească Moldova.

"Republica Moldova are pe teritoriul său unele instituţii, care pot prezenta interes, pentru organizaţiile teroriste internaţionale. Mă refer aici la ambasade, reprezentanţe diplomatice a unor state străine. Însă trebuie să cunoască populaţia că pericolul pentru Republica Moldova din punct de vedere a atacurilor teroriste nu există", a zis fostul şef-adjunct al SIS, Valentin Dediu.

Valentin Dediu susţine că, în unele cazuri, teroriştii caută loc de adăpost în ţara noastră.

"Ei pot să vină, să se afle în teritoriul Republicii Moldova temporar pentru a-şi recupera sănătatea, pentru a se ascunde de justiţia din alte state şi de ce nu?! Au mai fost aşa cazuri pentru a pregăti combatanţi, pentru organizaţiile lor", a afirmat fostul şef-adjunct al SIS, Valentin Dediu.

Zilele trecute, un bărbat de 33 de ani, originar din Tunisia, a fost reţinut la punctul de trecere Sculeni, fiind suspectat că ar avea legături cu mai multe grupări jihadiste internaţionale şi ar promova curente extremiste. Ofiţerii SIS susţin că bărbatul intenționa să ajungă într-o regiune autonomă din China, traversând ţara noastră, Ucraina, Federaţia Rusă şi Kazahstan. Suspectul a fost declarat persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova pentru 15 ani.

Lasă un comentariu