În Chișinău se salvează vieți! Cinci persoane care suferă de ateroscleroză au fost supuși tratamentului noninvaziv

Moldovenii care suferă de ateroscleroză complexă a arterelor carotide pot fi trataţi acum acasă, fără bisturiu. Cinci pacienţi au fost supuşi tratamentului noninvaziv la o clinică privată din Capitală. Medicii au implantat un dispozitiv care va asigura o irigare mai bună a creierului cu sânge.

Echipa de cardiologi din Moldova a fost asistată de medici din România şi Macedonia, iar costul unei intervenţii este de 50 de mii de lei. 

Teodor Gîrlea are 76 de ani şi a fost diagnosticat cu stenoză severă la artera stângă, iar cea dreaptă este blocată. Boala a avansat rapid din cauză că bărbatul suferă şi de diabet zaharat. 

"În 2016, fiind la staţionar s-a depistat că artera care alimentează creierul din partea dreaptă este traumată undeva 90 de procente, iar asta din partea stângă, undeva 70 de procente", a spus pacentul Teodor Gîrlea.

Unica şansa în cazul lui Teodor Gârlea a fost implantarea unui dispozitiv metalic ce i-ar fi restabilit circulaţia sangvină. Intervenţia a fost realizată de medici din ţara noastră, în parteneriat cu cei din Macedonia şi România.

"Când facem intervenţia noi evităm această zonă periculoasă, care va reduce rata complicaţiilor embolice şi vom realiza procedura mai uşor. Totodată, este foarte important faptul că pacientul îşi poate reveni rapid după procedură", a menționat cardiologul din Macedonia, Saško Kedev.

Intervenţia a durat o oră, iar pacientul a fost conştient pe toată durata acesteia. În mai puţin de 24 de ore, el va putea pleca acasă.

Alţi patru pacienţi cu vârsta cuprinsă între 60 şi 80 de ani au fost supuşi astăzi intervenţiei, care costă 50 de mii de lei.

"Au o anatomie vasculară foarte specifică, foarte neprietenoasă, pentru un abord obişnuit, pentru o intervenţie obişnuită sau fiind pacienţi complexi, cu foarte multe boli concomitente, care complică foarte mult evoluţia bolii şi ieşirea din intervenţie", a afirmat cardiologul Ion Popovici.

Potrivit statisticilor oficiale, fiecare al doilea vârstnic suferă de ateroscleroză a arterelor carotide.

Lasă un comentariu