În pas cu Europa. Moldova ar putea renunţa la ora de vară

Embed:

În curând, s-ar putea să nu mai fim nevoiţi să dăm ceasul cu o oră înainte. Asta, pentru că Moldova ar putea renunţa la ora de vară, în cazul în care Uniunea Europeană va opera modificări în acest sens. Medicii salută iniţiativa. Ei spun că schimbarea orei le dă bătăi de cap  persoanelor în etate sau celor care suferă de boli cronice. 

Recent, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care cere Comisiei Europene să evalueze în detaliu Directiva privind ora de vară și, dacă este cazul, să propună revizuirea ei. Astfel, reprezentanţii ministerului Economiei de la noi spun că Guvernul va decide dacă ţara noastră va renunţa sau nu la ora de vară, după ce Consiliul Europei va adopta modificări la această Directivă.

"La moment este vorba de nişte studii ştiinţifice pe care se bazează această posibilă schimbare. Este o procedura de lungă durată. Şi din alt punct de vedere, nu este o obligativitate", a spus secretarul de Stat în domeniul cooperării internaţionale, Iuliana Drăgălin.

Ideea de a renunţa la ora de vară a fost abordată în ţara noastră încă anul trecut. Atunci, un grup de experţi a ajuns la concluzia că acest proces este totuşi oportun şi nu ar trebui să renunţăm la el. 

"Medicina a spus că trecerea este de scurtă durată şi nu afectează absolut nimic la sănatea omul. Colegii de la Institutul de Ştiinte au spus ca se efectuează o economie, nu e mare dar totuşi", a menționat directorul Institutului Naţional de Metrologie, Anatolie Melenciuc.

Unii medici însă, consideră că trecerea la ora de vară afectează câteva categorii de persoane. 

"În această perioadă persoanele devin mai depresive, mai moluste, mai obosite, depresive. Pacienţii cardiaci pot avea dereglări de ritm", a afirmat şeful Departamentului Medicina de Familie, Irina Gradinar.

Directiva privind schimbarea orei a fost adoptată în anul 2001. Aceasta stabilește o dată și o oră comune pentru începerea și încheierea perioadei de vară în Uniunea Europeană.

În acest an, trecerea la ora de vară ar urma să se facă în data de 25 martie.

Lasă un comentariu