În proces de restaurare. Faţada Sălii cu Orgă din Capitală a fost vopsită, iar subsolul reparat

Embed:

Sala cu Orgă din Chişinău începe să-şi recapete frumuseţea de odinioară. Prima etapă a proiectului de reconstrucţie a clădirii istorice se apropie de final. Până acum, muncitorii au vopsit faţada edificiului şi au restaurat subsolul.

Arhitectul șef al proiectului susţine că toate lucrările sunt făcute conform regulilor care țin de restaurarea unui monument istoric. Totuși, culoarea originală a edificiului nu se cunoaște, aşa că specialiștii s-au condus după câteva fotografii vechi, atunci când au ales nuanţele în care au vopsit faţada clădirii.

"Ultimii ani au fost mai multe variante de culori. A fost galben, alb, roz, cafeniu. Culoarea dată, verde și cupru oxidat este o continuitate a culorii din interior. Avem mobilierul din sala de spectacole în această gamă. Avem toți pereții care sunt tot în gama asta de culori", a spus arhitectul şef al proiectului Gheorghe Bulat.

Până acum, a fost restaurat și subsolul Sălii cu Orgă, unde se vor afla birourile administrației, sălile de repetiții şi vestiarul. Aici, la fel, s-au păstrat elementele autentice ale clădirii.

"La început în aceste spații existau pereți din piatră naturală, existau anumite suprafețe din cărămidă, tavane din cărămidă care cu părere de rău au fost acoperite în timpul lucrărilor de refacere din anul 76-78. Aceste sectoare au fost curățate și puse în valoare", a afirmat preşedintele Consiliului Naţional al Monumentelor, Gheorghe Postică.

În această vară, va începe cea de-a doua etapă a reconstrucţiei.

"Va fi demontată orga. Va fi împachetată și transportată, deocamdată nu știm unde, ori în România ori în Germania. Va fi și ea restaurată. După care se vor începe lucrările în sala propriu zisă de concerte", a spus directorul Sălii cu Orgă, Larisa Zubcu.

Noua înfățișare a Sălii cu Orgă bucură ochii trecătorilor, care spun că edificiul îşi recapătă frumuseţea de altădată.

Reconstrucția Sălii cu Orgă a început în 2015. Pentru efectuarea lucrărilor, Guvernul României a oferit un grant în valoare de un milion de euro, iar autoritățile de la Chișinău au alocat 600 de mii de euro.

Lasă un comentariu