Încalcă legea. Mai mulţi şoferi continuă să-şi umbrească parbrizele

Încalcă legea de dragul confortului. Vorbim despre şoferii care continuă să-şi umbrească parbrizul chiar şi cu riscul de a fi amendaţi. Doar într-o săptămână, în cadrul operaţiunii "Umbriş", peste 600 de şoferi s-au ales cu amenzi. Acţiunea s-a desfăşurat la începutul lunii martie, cu două săptămâni înainte de înăsprirea sancţiunilor. Oamenii legii speră că de acum încolo şoferii vor renunţa la geamurile fumurii. 

La oră de vârf, reporterul Prime TV a monitorizat traficul rutier pe o stradă din centrul Capitalei,  pentru a surprinde câte maşini cu geamuri fumurii vor trece pe aici în 60 de minute. 

Dacă jurnalistul nostru ar fi fost însoţit de o echipă a poliţiei de patrulare, cel puţin 10 şoferi s-ar fi putut alege cu amenzi de minim 600 de lei pentru parbrize şi geamuri fumurii. Cu alte cuvinte, oamenii legii ar fi putut completa bugetul de stat cu cel puţin 6000 de lei. Se pare însă că amenzile sunt mult prea mici pentru unii şoferi care nu sunt gata să renunţe la acest moft. 

Medicii oftalmologi sunt însă de părerea că parbrizul şi geamurile fumurii diminuează câmpul vizual al conducătorilor auto.

"Geamurile umbrite sunt benefice atât timp cât au proprietatea de a apăra ochii de razele ultraviolete. Chiar şi aşa, acestea scad din acuitate şi din câmpul vizual", a spus medicul oftalmolog Stela Babără.

Legea nu prevede sancţiuni pentru administratorii atelierelor care instalează foliii umbrite. În unele centre specializate, preţul unor asemenea lucrări urcă chiar şi până la câteva mii de lei.

"Timp de o lună avem peste 30 de clienţi care solicită să le umbrim parbrizele şi geamurile portierelor din faţă. La cererea acestora noi oferim aceste servicii, doar că clientul îşi asumă toată responsabilitatea pentru consecinţe", a afirmat administratorul autoservice Alexandru Statnii.

Şoferii care circulă cu parbrizul şi geamurile fumurii riscă amenzi de la 600 la 1.200 de lei cu aplicarea a trei puncte de penalizare.

Interdicţia privind geamurile umbrite a intrat în vigoare în anul 2009, atunci când a fost adoptat noul Regulament al circulaţiei rutiere.

Lasă un comentariu