Menu

Încărcătoare pentru mașinile electrice. Câte sunt în toată Moldova și unde se găsesc acestea

În prezent, în Chișinău există 10 încărcătoare pentru cele în jur de 100 de mașini electrice. Ca să crească numărul lor și, respectiv, calitatea aerului pe care îl respirăm, trebuie să avem o rețea de încărcătoare în toată țara, care să acopere drumurile principale din țară. În scurt timp, acest lucru urmează să se întâmple. 

În Moldova, în loc de pietoni, bicicliști și mașini electrice, vom vedea mai degrabă mașini diesel la mâna a doua, cumpărate de la europenii care nu știu cum să scape de ele. În total, în Moldova sunt înregistrate un milion de mașini, dintre care doar 100 sunt sută la sută electrice. 

Potrivit estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății, peste șase milioane de oameni mor anual din cauza poluării atmosferice. Iar pentru renunța la mașinile vechi și, respectiv, să îmbunătățim calitatea aerului pe care îl respirăm, trebuie să avem un sistem funcțional. 

În Chișinău, avem la momentul actual 10 stații de alimentare pentru mașinile electrice, în toate sectoarele orașului. Totuși, peste 90% dintre șoferi își încarcă automobilele acasă și pot circula cu ele doar prin oraș, fiindcă în afara lui nu există nicio astfel de stație.

Într-un final, s-a decis ca, în total, să fie instalate 15 încărcătoare. Toate - cu un timp de încărcare de doar 45 de minute și până la o autonomie de circa 120 de km. 

Încărcătoarele vor fi instalate la final de primăvară. Până atunci, există șoferi care au demonstrat prin propriul exemplu nu doar că e posibil, dar și că o astfel de mașină vine la pachet cu multe alte beneficii.

În Moldova, proprietarii mașinilor hybrid sunt scutiți de jumătate din prețul accizelor la importul acestora, iar cei care au preferat mașini sută la sută ecologice nu plătesc nimic pentru a le aduce în țară. 

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.