Independenţa Cataloniei se amână. Carles Puigdemont susţine că vrea negocieri cu Madridul

Embed:

Înalta Curte de Justiție din Catalonia nu recunoaşte drept legală declarația de independență semnată ieri seară de liderul regiunii, Carles Puigdemont. Instituţia a remis un comunicat în care a precizat că niciun document care ar proclama direct sau indirect separarea regiunii de Spania nu are forță legală.

Madridul cere regiunii Catalonia să declare oficial dacă a semnat aseară documentul prin care îşi proclamă independenţa. Premierul spaniol, Mariano Rajoy, a declarat după şedinţa de astăzi a Guvernului că acţiunile autorităţilor catalane sunt incerte.

Liderul regiunii, Carles Puigdemont, a semnat ieri o declaraţie de separare de Spania, dar a suspendat-o pentru câteva săptămâni pentru a purta un dialog cu Madridul. 

"Guvernul de la Madrid vrea să le ofere certitudine spaniolilor, în special celor din Catalonia. Vrem să scăpăm de confuzia generată de autorităţile din această regiune privind o situaţie care ne preocupă atât de mult", a menționat premierul Spaniei, Mariano Rajoy.

În acelaşi timp, autorităţile catalane declară că documentul semnat ieri este deocamdată un act simbolic.

"Propunem ca Parlamentul să suspende efectele unei declarații de independență, astfel încât în următoarele câteva săptămâni să începem un dialog fără de care nu este posibil să ajungem la o soluție concretă", a spus liderul Cataloniei, Carles Puigdemont.

Liderul catalan a cerut autorităţilor de la Madrid să respecte decizia oamenilor din regiune. Discursul lui Carles Puigdemont de ieri seară a început cu întârziere de o oră, pentru că acesta a avut o întrunire de urgenţă cu liderii locali.

Parcul Ciutadella, în care se află Parlamentul catalan a fost închis ieri, iar clădirea a fost înconjurată de poliţişti, în contextul în care, autorităţile centrale au anunţat că sunt gata să-l aresteze pe Puigdemont dacă acesta va proclama independenţa regiunii. Mii de oameni care îşi doresc separarea Cataloniei de Spania au ieşit pe străzile Barcelonei pentru a participa la demonstraţii.

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, crede că, prin discursul său, Carles Puigdemont a proclamat independenţa regiunii. De asemenea, Madridul califică drept inadmisibile formulările evazive folosite de liderul catalan.

La referendumul din 1 octombrie au ieşit la vot 42 la sută din alegătorii din Catalonia, iar 90 la sută dintre aceştia au votat pentru independenţă.

Uniunea Europeană a anunţat că nu va recunoaşte independenţa Cataloniei.

Lasă un comentariu