Îngrijorare în lume. Donald Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului

Embed:

Decizia preşedintelui american, Donald Trump, de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului a stârnit un val de reacţii negative la nivel internaţional. Gestul i-a revoltat cel mai tare pe palestinieni, care pretind că Ierusalimul este capitala lor.

Mai mulţi şefi de stat au condamnat hotărârea liderului de la Casa Albă, iar Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgență, mâine, pentru a lua atitudine.

"Este timpul să recunoaștem oficial Ierusalimul drept capitală a Israelului. Israelul este un stat suveran, care are dreptul să determine care este capitala sa", a zis preşedintele SUA, Donald Trump.

Declaraţia lui Donald Trump a fost apreciată de preşedintele Israelului, Reuven Rivlin, care a menţionat că recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a ţării sale este cel mai frumos cadou pe care putea să-l ofere SUA cu prilejul aniversării celor 70 de ani de la înființarea statului. În schimb, mai mulţi lideri mondiali s-au arătat revoltaţi.

"Hotărârea lui Trump nu va schimba statutul Ierusalimului, deoarece oraşul este al palestinienilor şi va rămâne mereu capitala noastră", a afirmat liderul palestinian, Mahmoud Abbas.

Decizia lui Donald Trump a indignat mai ales unele state arabe. În Turcia, de exemplu, oamenii au ieşit în stradă, la Istanbul şi Ankara, în semn de protest.

Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a declarat că Uniunea Europeană este extrem de îngrijorată în legătură cu decizia lui Trump. La rândul lui, şi preşedintele Franţei a condamnat gestul preşedintelui SUA.

"Este o decizie regretabilă pe care Franţa nu o aprobă. Ea contravine dreptului internaţional şi rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU", a zis preşedintele Franţei, Emmanuel Macron.

Şi în Statele Unite au avut loc mitinguri. Comunitatea palestinienilor a protestat în faţa Casei Albe.

Ierusalimul este considerat un oraş sfânt pentru credința creştină, iudaică şi musulmană. În 1981, autoritățile de atunci ale Israelului au numit orașul drept noua capitală a țării. Totuși, potrivit acordului de pace din 1993, statutul acestei localităţi urmează să fie stabilit în cadrul negocierilor. Dreptul suveran al Israelului asupra Ierusalimului nu a fost recunoscut, iar toate statele şi-au păstrat reprezentanțele diplomatice la Tel Aviv. 

Lasă un comentariu