Îngrijorător! Aproape toate legumele din pieţele noastre au o concentraţie mare de pesticide

Embed:

Cumpărăm legume ca să mâncăm sănătos, dar ne otrăvim zi de zi. Aproape toate legumele şi verdeţurile din pieţele noastre, dar şi cele vândute în locuri neautorizate au un conţinut mare de pesticide. Cel puţin asta arată rezultatele de  laborator ale Centrului de Metrologie Aplicată şi Certificare.

Cap de listă sunt legumele de import, iar ardeii graşi din Turcia - campioni la pesticide. Substanţa toxică din aceştia depăşeşte de 100 de ori norma admisibilă.  Şi legumele autohtone ne otrăvesc. În castraveţii moldoveneşti concentraţia de pesticide depăşeşte limita de 20 de ori.

Pentru a verifica cât de sănătoase sunt legumele vândute în Capitală, am umplut două pungi pe care le-am dus direct în laboratorul Centrului de Metrologie Aplicată şi Certificare. Mostrele au fost alese din pieţe, dar şi din locuri neautorizate. Toţi vânzătorii ne-au dat asigurări că legumele nu conţin nitraţi sau pesticide.

Rezultatele probelor de laborator au arătat că legumele nu sunt nici pe departe sănătoase.

În ardeii graşi, importaţi din Turcia, conţinutul de pesticide depăşeşete de o sută de ori norma admisibilă. Şi legumele autohtone ne otrăvesc. Concentraţia de pesticide din dovlecei depăşeşte de 30 de ori norma. În castraveţii s-a depistat o cantitate de pesticide de 20 de ori mai mare. Iar în cartofi, limita este depăşită de la 6 până la 20 de ori.

În schimb, varza şi ridichea nu conţin pesticide. Deşi în piaţă oamenii practic nu pot găsi legume fără pesticide, puţini dintre cumpărători merg să le verifice.

"Cel mai bine e să te adresezi la laboratoarele acreditate, iar rezultatele primite după probele de laborator sunt de încredere", a spus şeful de laborator CMAC, Galina Cicico.

Oamenii spun că au propriile metode de a depista legumele toxice.

Specialiştii ne recomandă să spălăm foarte bine legumele. Înainte de a fi consumate, acestea pot fi puse în apă rece cu puţin oţet, pentru câteva minute. 

Lasă un comentariu