Înjurat în magazin. Un bărbat nu a fost deservit, pentru că nu ştie maghiara

Embed:

O vânzătoare dintr-un magazin din judeţul Harghita, România, a refuzat să deservească un cumpărător, pentru că nu vorbea limba maghiară. Imaginile cu femeia au ajuns virale pe internet şi au stârnit revoltă în rândurile internauţilor din ţara vecină.

Autorităţile române s-au autosesizat în acest caz, iar administraţia magazinului a fost amendată cu zece mii de lei româneşti, echivalentul a peste 46 de mii de lei moldoveneşti.

Scandalul a începutul după ce un bucureştian a vorbit în română într-un magazin din Odorheiu Secuiesc, unde este utilizată predominant maghiara. Bărbatul a cerut o porţie de mici, iar vânzătoarea, care pretindea că înţelege numai ungurește, a refuzat să-l servească. 

Ulterior, locuitorii au încercat să-l convingă pe cumpărător că toţi cei care vin în Odorheiu Secuiesc trebuie să vorbească limba maghiară. 

Bărbatul a filmat incidentul şi a postat imaginile pe internet, unde, în doar o zi, au acumulat peste 150 de mii de vizualizări. Administraţia magazinului şi-a cerut, ulterior, scuze pentru comportamentul vânzătoarei.

Aceeaşi reţea de hipermarket-uri din Odorheiu Secuiesc a fost amendată şi în urmă cu doi ani, pentru că toate reclamele şi pliantele erau exclusiv în limba maghiară, lucru discriminatoriu pentru consumatorii români.

Potrivit recensământului din anul 2011, populația oraşului Odorheiu Secuiesc se ridică la aproximativ 34 de mii de oameni, dintre care 92 la sută sunt maghiari.

Lasă un comentariu