Întâlnire importantă. Cei mai puternici lideri s-au întâlnit la summitul G20

Embed:

Cei mai puternici lideri ai planetei s-au întâlnit astăzi tete a tete. Vladimir Putin şi Donald Trump au dat mâna pentru prima oară de la alegerile prezidenţiale din Statele Unite la summitului G20, ce are loc în Hamburg, Germania.

Donald Trump s-a apropiat primul de Vladimir Putin. Cei doi au schimbat câteva vorbe și au părut foarte cordiali. Trump chiar l-a lovit prietenește pe umăr pe omologul său rus. Înainte de întrevederea tete a tete, cei doi șefi de stat au pozat pentru fotografi.

"Am discutat mai multe subiecte cu președintele Putin și totul merge foarte bine. Am avut discuții fructuoase până acum. Sperăm că vom face lucruri pozitive pentru Rusia, pentru Statele Unite și pentru alte țări pe care vrem să le ajutăm. Este o onoare să fiu aici cu dumneavoastră. Mulțumesc!", a spus preşedintele SUA, Donald Trump.

"Stimate domnule președinte, am vorbit cu dumneavoastră de mai multe ori la telefon. Dacă vrem să avem rezultate pozitive în negocierile bilaterale și în cele mai acute probleme internaționale, avem nevoie de astfel de discuții personale", a declarat preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.

Cei doi au participat la o întâlnire cu ceilalți lideri G20. Gazda summitului, cancelarul Angela Merkel, a ținut un discurs în care i-a îndemnat pe cei prezenți să ajungă la compromisuri pentru a rezolva problemele globale.

"Cu toții știm despre marile probleme globale și știm că avem foarte puțin timp. Vom putea găsi soluții doar dacă vom fi gata să ajungem la compromisuri și ne vom apropia unul de celălalt", a spus cancelarul Germaniei, Angela Merkel.

În cadrul summitului Vladimir Putin a vorbit despre amenințarea teroristă.

"Le cerem partenerilor noștri din cadrul G20 să-și unească puterile în lupta împotriva terorismului și să lucreze împreună cu noi pentru înlăturarea circumstanțelor politice, sociale, economice și ideologice care favorizează terorismul și expansiunea", a precizat preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.

În cadrul summitului de la Hamburg, liderii de stat şi de guvern urmează să discute cele mai arzătoare chestiuni de pe mapamond, printre care lupta împotriva terorismului, războiul din Siria, testele cu rachete ale Coreei de Nord şi tensiunile din Golf. Un alt subiect important este combaterea schimbărilor climatice.

Evenimentul este marcat de manifestații violente. 111 poliţişti au fost răniţi după ce au fost atacaţi de protestatari. Forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene şi tunuri de apă, iar 70 de oameni au fost arestaţi.

Protestatarii au încercat să ia cu asalt o secţie de poliţie şi să incendieze maşinile parcate în preajmă. Manifestanţii protestează faţă de globalizare şi faţă de prezenţa la reuniunea G20 a preşedintelui SUA, Donald Trump, criticat pentru decizia de retragere din Acordul climatic de la Paris. Pentru asigurarea ordinii publice, pe străzile din Hamburg sunt mobilizaţi peste 20 de mii de poliţişti.

Lasă un comentariu