Întâlnire istorică între Donald Trump și Kim Jong-Un. Cât de importantă este această întrevedere pentru cele două state

Embed:

Președintele american, Donald Trump, a acceptat să se întâlnească cu omologul său nord-coreean, Kim Jong Un, până în luna mai, ca răspuns la invitația Phenianului. Anunțul a fost făcut de un oficial de rang înalt al Coreei de Sud, după discuția avută cu liderul de la Casa Albă.

"Kim Jong-Un și-a exprimat dorinţa de a se întâlni cu preşedintele Trump cât mai curând posibil. Preşedintele Trump a apreciat acest lucru şi ne-a informat că îl va întâlni pe Kim Jong-Un până în luna mai, pentru a vorbi despre denuclearizare", a spus şeful Biroului de Securitate Naţională, Coreea de Sud, Chung Eui-Yong.

Potrivit oficialului de la Seul, care a avut o discuție în prealabil și cu președintele Kim Jong Un, Phenianul este pregătit să suspende testarea rachetelor balistice și a altor arme nucleare. Totodată, acesta a  declarat că este conștient că exercițiile militare comune dintre Washington și Seul trebuie să continue. Secretarul american de stat, Rex Tillerson, a confirmat că întrevederea dintre cei doi oficiali va avea loc deoarece Kim Jong-Un a devenit mai cooperant.

"Preşedintele Trump a spus de mai multe ori că este deschis pentru discuţii şi întâlniri cu Kim Jong Un dacă situaţia se va îmbunătăţi. Cred că timpul pentru întrevedere a venit", a afirmat secretarul american de stat, Rex Tillerson.

O întâlnire între Kim Jong Un şi Donald Trump ar însemna un pas major în rezolvarea tensiunilor dintre cei doi. În trecut, aceștia şi-au lansat amenințări și acuzații repetate. La începutul anului, Trump l-a numit pe liderul nord-coreean Omul Rachetă și a spus că rachetele lui sunt mai mari și lovesc tot timpul ținta dorită.

"Omul-rachetă se află într-o misiune sinucigașă pentru el și pentru regimul său. Nicio națiune de pe Pământ nu are interesul să vadă această bandă de infractori care se înarmează cu rachete și cu arme nucleare", a declarat președintele SUA, Donald Trump.

Liderul nord-coreean i-a răspuns cu aceeaşi monedă şi a spus despre omologul său american că este un deranjat mintal și un ramolit. Preşedintele SUA a fost insultat şi de Ministrul de Externe de la Phenian, Ri Yong Ho.

"Dacă ei cred că ne vor speria cu acest lătrat de câine, atunci acesta este un vis prost", a menționat ministrul de Externe al Coreei de Nord, Ri Yong Ho.

Câteva luni după aceste insulte, relațiile dintre Nord și Sud s-au destins simțitor, iar Seulul a făcut lobby la Phenian și pentru începerea unor discuții cu Washingtonul.

Lasă un comentariu