Interesant! În 2013 liderii europeni felicitau Moldova pentru trecerea la votul mixt. Jangland spunea că sistemul actual nu este bun, favorizează politicienii, nu cetățenii

Embed:

Implementarea votului mixt în Moldova a fost salutată de secretarul General al Consiliului Europei încă în 2013. Potrivit portalului ziarulnaţional.md, Thorbjorn Jagland şi-a exprimat aprecierea faţă de această modificare a sistemului electoral, acum 4 ani, imediat ce reforma electorală a fost adoptată cu votul a 64 de deputaţi. Printre fracţiunile care au susţinut trecerea la votul mixt se număra şi PLDM, în echipa căruia era şi Maia Sandu, care acum se declară opozantă înrăită a unei astfel de reforme electorale.  

Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, salută decizia parlamentarilor de la Chișinău", scria Ziarul Naţional, în data de 23 aprilie, 2013, la doar câteva zile de la adoptarea Legii privind sistemul electoral mixt în Republica Moldova.

Autorul articolului făcea trimitere la declaraţiile făcute de către Thorbjorn Jagland în cadrul unei întrevederi pe care a avut-o cu Ana Guțu și Valeriu Ghilețchi, membrii delegației de atunci a Parlamentului R. Moldova la APCE . Atunci Secretarul General al Consiliului Europei critica sistemul electoral bazat doar pe liste de partid, întrucât: "favorizează dreptul și voința exclusivă a liderilor politici la întocmirea listelor de candidați pentru calitatea de deputat în Parlamentul Republicii Moldova".

Legea privind sistemul electoral mixt, votată în 2013, prevedea ca 51 de deputaţi, din cei 101, să fie aleşi în baza listelor de partid, iar ceilalţi - în circumscripţii unominale, prevederi care, de altfel, se regăsesc şi în actuala iniţiativă de trecere la votul mixt.  Însă, această reformă electorală din 2013, salutată de oficialul de la Strasbourg, a avut viaţă scurtă în Moldova. La două săptămâni de la adoptare, a fost abrogată prin votul de conjunctură PLDM- PCRM, supranumit atunci de presă "coaliţia monstruoasă".

Astfel, Moldova a revenit la votul pe baza listelor de partid, criticat de către Secretarul General al Consiliului Europei. Acum, când o majoritatea largă din Parlamentul de la Chişinău a adoptat în prima lectură o nouă lege privind trecerea la votul mixt, secretarul General al Consiliului Europei este mai rezervat în aprecierea reformei electorale, pe care o saluta în 2013.

"Dacă nu veți ține cont de recomandările experților, vor apărea tensiuni mai mari în societate. Vorbesc despre cei care sunt la putere și opoziția. Cel mai bun sfat pe care pot să îl ofer să fiți atenți la sfaturile oferite de Comisia de la Veneția, atunci când Parlamentul va vorbi despre aceste recomandări înaine de pauza de vară", a spus secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland.

Chiar dacă acum insitită pe recomandările  Comisiei de la Veneţia, votul mixt salutat de Jagland în 2013 nici măcar nu a avut o expertiză prealabilă din partea acestor experţi al Consiliului Europei. Analişti politici de la Chişinău consideră că oficialul de la Strasbourg s-a lăsat inflluienţat de intoxicaţiile informaţionale ale opoziţiei de la Chişinău.

"Toată această furtună în pahar de apă a apărut din faptul că unele partide de la noi din opoziție, s-au plâns acolo că ar fi defavorizați în condițiile trecerii la acest sistem", a afirmat analistul politic Petru Bogatu.

"Sigur atitudinea domnului Jagland este determinată de schimbările politice din Republica Moldova și nu de convingerea lui că sistemul mixt este bun sau rău", a spus analistul politic, Coneliu Ciurea.

De notat că în 2013, când PLDM a votat pentru votul mixt, Maia Sandu, care făcea parte din echipa liberal democrată, nu a avut o reacţie la modificarea sistemului electoral. Această reformă, sprijinită atunci de PLDM a fost trecută cu vederea şi de către organizațiile neguvernamentale care acum critică votul mixt. Asta chiar dacă în 2013, Legea votului mixt a fost votată în doar două zile, fără a fi organizate consultări publice.

"Dovedesc unele ONG-uri că nu au o poziție proprie. Aceste ONG-uri sunt extreme de flotante și poziția lor este destul de ciudată", a conchis analistul politic Petru Bogatu.

Actuala reformă electorală de trecere la votul mixt a fost supusă mai multor dezbateri publice. Deocamadată, proiectul de lege este adoptat în prima lectură.

Lasă un comentariu