Interviu cu ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Regionale Vasile Bîtca pentru PRIME TV: Fermierii din Moldova trebuie să fie mai insistenți în cererea de subvenții, atunci când aplică la proiecte de finanțare

Agricultorii din Moldova trebuie să fie mai insistenți în cererea de subvenții, atunci când aplică la proiecte de finanțare. Declarația a fost făcută de ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Vasile Bîtca, într-un interviu oferit în exclusivitate pentru PRIME.

Alexei Lungu: D-le ministru, mulțumesc mult că ați acceptat să discutăm. 0.07 Vreau să încep cu domeniul pe care l-ați gestionat mai mult timp și anume dezvoltarea regională. Cum a fost 2017 pentru în domeniu și ce vă propuneți anul viitor să întreprindeți pe acest segment?

Vasile Bîtca: Astăzi, avem în 2017 o sumă în Fondul Național de Dezvoltare Regională care constituie 186 de milioane de lei, unde au fost îndreptate la 30 de proiecte care sunt inițiate și sunt duse procedurile de licitație conform legislației Republicii Moldova. Din documentul unic de program, anterior am preluat încă nouă proiecte care au fost în derulare și nu au fost duse până la capăt. Domeniile prioritare pentru noi în dezvoltarea regională sunt aprovizionarea cu apă și sanitație, este vorba despre infrastructura drumurilor locale și regionale, îmbunătățirea factorilor de mediu, avem eficiența energetică un domeniu nou în acest document unic de program, care sunt finanțate lucrările la clădirile publice din Republica Moldova, din administrațiile publice locale și avem infrastructura de sprijin în afaceri și sporirea atractivității turistice. Avem peste 270 de mii de cetățeni care sunt implicați direct la aceste realizări ale noastre în dezvoltarea regională cum ar fi domeniile care le-am enumerat mai sus. Plus la aceasta avem kilometri construiți de apă și sanitație, avem drumuri, până la zeci de kilometri de drumuri. E clar că necesitățile cetățenilor și administrațiilor publice locale din teritoriul Republicii Moldova sunt mai mari, însă Fondul Național de Dezvoltare Națională ne permite să realizăm aceste lucruri.

- Care sunt prioritățile pentru agricultură în acest an și anul viitor și care sunt problemele pe care dvs. trebuie să le lichidați? Probleme pe care le-ați preluat de la vechiul minister care nu mai există.

- Noi în acest an, vreau să vă spun, prin aprobarea bugetului republican care a avut loc prin Hotărârea de Guvern, mai apoi prin legea din Parlament, am obținut ca în acest domeniu să atragem peste 900 de milioane de lei, unde deja peste 240 de milioane de lei sunt în conturile celor care fac agricultură în Republica Moldova. Am achitat datoriile anului trecut, peste 337 de milioane de lei și nu numai subvenționarea ne preocupă în agricultură. Dacă vorbim de Livada Moldovei, aici este vorba de înființarea livezilor de viță-de-vie și multe alte lucruri care se fac în acest domeniu. Iar dacă vorbim de filiera vinului, vorbim de reabilitarea fabricilor de vin, de subvenționarea lor sau creditarea lor, mai bine spus, în a face un produs mult mai bun pentru a avea un efect din ceea ce fac. Plus la aceasta, avem un program rural care este finanțat prin IFAD VI unde cei care fac activitate în domeniul rural, au posibilitatea să acceadă credite de la acest program. Iarăși este vorba de lângă opt milioane de euro și avem proiecte concrete care agricultorii își fac infrastructura, spre exemplu, în câmp, construcția unui frigider, construcția unui drum, un gazoduct, dacă este necesar de adus la obiectele care sunt folosite în agricultură. Agricultorii noștri trebuie să fie mai insistenți, că avem decalaje de la raion la raion unde alții sunt mai activi și vin și accesează aceste subvenții, alții mai puțin pasivi sunt sau nu prea au încredere în ceea ce propunem noi către ei. Eu vreau să le transform această încredere către ei ca ei să înțeleagă că anume ne preocupăm de problemele care le au ei în domeniul agriculturii și să vină să ne deranjeze pentru a putea primi din partea statului o susținere care au avut-o ceilalți agricultori în acest an.

- Care sunt problemele în celălalt domeniu pe care îl gestionați și anume mediu? Tot timpul a fost un domeniu și profitabil pentru unii care fac afaceri mai puțin ortodoxe, dar și este un domeniu foarte important, ținând cont de provocările regionale sau mai bine zis globale.

- Avem o problemă ceea ce ține de managementul integrat al deșeurilor, care ne-am propus împreună cu colegii din Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și lucrăm și cu partenerii de dezvoltare la cele opt regiuni care sunt în acest domeniu. Scopul a fost pentru a crea aceste regiuni ca să eliminăm acele gunoiști care sunt neconforme în Republica Moldova și de la fiecare localitate, cum ați menționat și dvs., fiind cu o practică din administrația publică locală de nivelul unu și nivelul doi, cetățenii mai puțin atrag atenția la ceea ce ține de deșeuri. Noi împreună cu partenerii de dezvoltare creând aceste regiuni, în număr de opt regiuni sunt de la sud la nord sau de la nord la sud inlcuzând și centru, discutăm cu autoritățile publice locale și prin intermediul partenerilor de dezvoltare suntem în elaborarea studiilor de fezabilitate ca mai apoi să trecem la implementarea acestor proiecte.

- În ce măsură este o prioritate pentru dvs. casele sociale sau locuințele sociale? Fiindcă aveți foarte mult de lucru și la agricultură, și la dezvoltare regională, și la mediu.

- Prioritar pentru, eu aș spune nu numai pentru mine, dar aș spune pentru Guvernul Republicii Moldova, este construcția locuințelor sociale. După cum ați văzut am și făcut prin intermediul Guvernului și proiectul Prima Casă care tot ar atinge anume această categorie de tineri specialiști. La noi este puțin mai larg proiectul, include o categorie, mult mai multe categorii ceea ce ține și de invalizi de diferite categorii. Ne-am propus să construim peste 700 de apartamente. în acest an vom da în exploatare apartamentele sau locuințele sociale care sunt construite în raionul Nisporeni, în număr de 93, și în raionul Leova, care sunt în număr de 92 de apartamente. Am avut în anii anteriori proiecte construite la Ialoveni, Soroca, Briceni, Glodeni și ne propunem încă să construim apartamente în sumă de două milioane 200 de mii de euro în raionul Cahul, Cimișlia și Cantemir. În Cantemir avem o situație unde în urma unei deflagrații de gaz a fost, blocul locativ a explodat etajul patru, cinci și trei care zece apartamente vor fi reabilitate anume prin aceste surse care sunt alocate de Banca Europeană de Reconstrucție. Noi deja discutăm cu colegii de la bancă pentru a purcede la faza trei unde categoriile eligibile care vor fi aici vor fi desfășurate mai pe larg. Vor apărea în aceste categorii și mai mulți funcționari care sunt în categoriile tinerilor specialiști. Noi până astăzi dacă lucrăm cu tinerii specialiști din domeniu educației și sănătății, acum ne propunem să luăm un spectru mult mai larg ca să încapă și funcționari de diferite categorii care sunt în administrație. 

- Militarii, polițiștii? 

- Militari, polițiști, combatanți probabil care vor fi. Suntem în discuție încă cu banca și ne propunem mult mai multe proiecte ca să fie realizate în faza trei al acestui proiect.

Lasă un comentariu