Interviu cu ministrul de Interne, Alexandru Jizdan. Şeful MAI le cere poliţiştilor să fie mai duri cu agresorii

Embed:

Ministrul de Interne, Alexandru Jizdan, îndeamnă poliţiştii să fie mai duri cu persoanele care îi agresează, îi umilesc şi refuză să se conformeze cerinţelor legale. În acelaşi timp, şeful de la MAI le cere subalternilor să fie corecţi şi să nu-şi depăşească atribuţiile.

Ce crede Alexandru Jizdan despre rata criminalităţii în ţară, campaniile Inspectoratului General şi imaginea poliţiei aflați dintr-un interviu realizat de jurnalistul PRIME TV, Alexei Lungu.

"D-le ministru, vă mulțumesc că ați găsit puțin timp să stați de vorbă și cu noi. Eu vreau să discutăm puțin despre imaginea poliției. Pe de o parte, când am stat de vorbă, vorbeați despre sondaje că arată bine, poliția urcă în top. Pe de altă parte, am văzut o inițiativă a președintelui PD sau o inițiativă venită din partea Partidului Democrat ca inspectorii de patrulare să se ocupe și de alte momente, decât să oprească participanții la procesul rutier, indiferent dacă au încălcat legislația sau nu. Asta înseamnă că nu e cam bună imaginea poliției. Până la urmă, percepția omului contează și nu datele statistice din sondaje", a spus jurnalistul PRIME TV, Alexei Lungu.

"Eu am să încep invers, de la coadă, despre percepție. Ar fi total greșit dacă noi ne-am conduce doar de statistică, iar când ai la bază statistica, riști foarte mult ca acea statistică să fie falsificată de către angajații Ministerului de Interne. De aceea, percepția oamenilor este un indicator de bază, astăzi, în Ministerul de Interne. Imaginea. Imaginea este adevărat că statisticile arată că noi am crescut peste 20 de procente încredere în poliție. Dar problemele atestate sau problemele pe care noi le vedem astăzi, fac ca această creștere să nu fie una dorită, cea dorită de noi. De aceea, rezolvarea acestor probleme va duce la creșterea imaginii poliției", a spus ministrul de Interne, Alexandru Jizdan.

"A lansat INP o campanie, cea de a scoate foliile de pe geamurile umbrite ale automobilelor. Cum este percepută această campanie lansată de Inspectoratul Național de Patrulare de către cei care participă zi de zi sau de către șoferi?", a întrebat jurnalistul PRIME TV, Alexei Lungu.

"Ceva timp în urmă m-a oprit un om în vârstă în stradă și mi-a zis: d-le ministru, când veți lupta cu Mercedes-urile, nu doar cu Jiguli-urile?! Și probabil omul acesta are dreptate, deoarece noi observăm pe ultima sută de metri cum oamenii cu mașini de lux își pun, își tonează geamurile. De aceea, noi am ieșit cu această inițiativă pentru a demonstra că legea este pentru toți.  De campaniile care vorbiți dvs., nu sunt unicele. Noi am ieșit în stradă pentru a fluidiza traficul rutier. Noi am ieșit la trecerile de pietoni lângă licee, lângă instituțiile de învățământ pentru a ajuta copiii să treacă în securitate. Această acțiune va avea prelungire, deoarece ne gândim pe bază de voluntariat să antrenăm societatea civilă", a afirmat ministrul de Interne, Alexandru Jizdan.

"Cum se va reuși totuși ca inspectorul de poliție să-și impună și autoritatea?", a menționat jurnalistul PRIME TV, Alexei Lungu.

"Avem multe cazuri când oamenii abuzează ei și vin foarte grosolan, vin cu nerespectarea legislației spre inspectorii noștri. Și aici, de fiecare dată, eu încurajez oamenii noștri să fie duri cu cei care nu respectă legea. Trebuie să pronunț cuvântul acesta, deoarece o democrație adevărată prevedere respectarea întocmai a legislației. Toate statele democratice care au la temelie respectarea legii, atunci când cineva, infractorii, nu respectă legea sau oamenii care nu se conformează cu legislația, în conformitatea, iarăși cu prevederile legii, noi avem dreptul să intervenim cu aplicarea mijloacelor speciale, cu aplicarea forței fizice. Desigur că ea trebuie să fie dozată, echilibrată  în coraport cu acțiunea", a precizat ministrul de Interne, Alexandru Jizdan.

"Un alt aspect, dotarea polițiștilor. Eu nu știu în ce măsură un polițist ar vrea să-și facă jobul bine atunci când nu este bine dotat, nu dispune de un cabinet bine dotat și am să vă spun că am fost într-un inspectorat în provincie și am văzut că situația nu este încă una bună", a mai zis jurnalistul PRIME TV, Alexei Lungu.

"Dotarea per ansamblu, dvs. o să vedeți, până la finele anului noi venim cu dotările, așa este o procedură mai birocratică, banii totuși iubesc să fie numărați de fiecare dată, și nu doar prin dotări. Mai aud expresii că polițiștii își cumpără birotică și repară automobilele. Desigur că noi în mod imperativ trebuie să rezolvăm această problemă. Per ansamblu, noi vorbim de fluctuație de cadre. De aceea, apartamentele de serviciu, proiectul prima casă, care este inclusiv susținut și promovat, încurajat de către Ministerul de Interne, cred eu va aduce mai multă speranță în viitorul instituției noastre", a declarat ministrul de Interne, Alexandru Jizdan.

"Cum stăm la capitolul rata criminalității? Ştiu că există o îmbunătățire, totuși crimele de rezonanță din 2010 încoace sunt încă nerezolvate", a zis jurnalistul PRIME TV, Alexei Lungu.

"De-a lungul timpului au fost crime de rezonanță care până astăzi nu sunt rezolvate. Vreau să vă spun cu certitudine că ele nu sunt uitate de către cei care lucrează asupra lor. Noi avem echipe dedicate care cu o periodicitate raportează anume despre ceea ce a făcut. Rata criminalității, per ansamblu, în Republica Moldova este în scădere. Per ansamblu, în spațiul european noi stăm bine, să vă spun. Și aici vorbim de percepție. Atunci când discutăm cu oamenii care vin în Republica Moldova, se plimbă pe străzile Capitalei noastre și nu doar, ca răspuns la întrebarea noastră, cum vă simțiți din punct de vedere a securității, lumea răspunde că noi suntem OK. Noi nu avem fenomene sau nu este răspândită rata criminalității în așa fel ca oamenii ieșind în stradă să fie cu sentiment de frică. Eu, la rândul meu, am copii și atunci când ei sunt în stradă, nu am sentimentul acesta că o să se întâmple neapărat ceva cu ei", a mai adăugat ministrul de Interne, Alexandru Jizdan.

Lasă un comentariu