Învaţă ce este o familie. Opt copii orfani vor locui într-o casă comunitară din Doroțcaia

Opt copii orfani sau din familii social-vulnerabile din raionul Dubăsari vor locui, de acum în colo, într-o casă comunitară, care a fost deschisă în satul Doroţcaia. Aici, minorii vor fi ajutaţi de educatori să-şi facă temele pentru acasă şi să înveţe să convieţuiască în familie.

Casa comunitară din Doroţcaia are două etaje şi dispune de o bucătărie, o baie, o cameră de zi şi câteva dormitoare pentru copii. Aici, elevii învaţă să convieţuiască în familie.

Cel mai mare dintre beneficiarii proiectului este Marin, care are 16 ani şi învaţă în clasa a noua. Adolescentul a ajuns aici, după ce părinţii l-au abandonat pe el şi pe cei patru fraţi ai săi. Mama lor a decedat acum un an, iar cu tatăl au pierdut legătura.

"Am trăit un pic la mama, dar nu era ceea ce e aici, aici pot să mă dezvolt mai repede în învăţătură, în tot şi cred că am un viitor", a spus beneficiarul Marin Popescu.

Băiatul spune că deja ştie ce meserie vrea să înveţe, iar practica o face de pe acum, în locuinţa de tip familial.

"Îmi place, cel mai mult vreau să mă duc de bucătar. Eu şi ajut educatorii pe la bucătărie", a mai adăugat beneficiarul Marin Popescu.

Copiii sunt monitorizaţi 24 din 24 de către educatori, care lucrează în ture.

Elevii vor locui în casa comunitară până când se va redresa situaţia din familiile lor sau până vor împlini 18 ani, când vor putea beneficia de alte proiecte ale asociaţiei Concordia.

"Copiii, care ajung la Concordia în toate programele noastre de plasament, fie familii de plasament, fie centre rezidenţiale sunt copiii, care din diferite motive şi-au pierdut părinţii, or nu mai pot locui cu familia lor biologică", a menționat director executiv Concordia, Otilia Sîru.

Construcţia casei comunitare a costat 70 de mii de euro, bani adunaţi din donaţii externe, iar autorităţile din Doroţcaia şi-au asumat să achite o parte din costurile de întreţinere a locuinţei, printre care facturile la energia electrică.

Asociaţia obştească Concordia Moldova oferă servicii sociale pentru 6 mii de beneficiari, dintre care 2.600 de copii.

Lasă un comentariu