Învață să trăiască în beznă

Astăzi în lume se marchează Ziua internaţională a educaţiei copiilor nevăzători. Deşi trăiesc în beznă, aceşti copii duc o viaţă normală. Cântă, citesc şi merg la şcoală, dar au nevoie de mai mult ajutor din partea profesorilor, dar şi de echipament special.

Liceul Teoretic pentru Copiii cu Vederea Slabă este unicul liceu pentru copiii slab văzători din Chișinău. Aici îşi fac studiile 4 elevi nevăzători și 78 cu diverse deficiențe de vedere.

Să ştiţi că aceşti micuţi sunt la fel ca noi toţi, iar educaţia  lor nu diferă prea mult de cea a persoanelor cu vedere normală. Ei au nevoie, însă  de anumite echipamente speciale, cum ar fi monitoare sau lupe. 

Pe lângă informaţii utile, copiii beneficiază şi de ajutor medical, iar acesta este un motiv în plus pentru părinţi să aleagă această şcoală.

Deși, în ultimii ani esteo tendință ca elevii cu vedere slabă să fie integrați în școli obișnuite, specialiștii spun că anume în școlile specializate ei se simt ca peștele în apă.

Micuţii citesc cu ajutorul alfabetului Braille, iar uneori obosesc prea repede, motiv pentru care au nevoie de cărți auditive. Administraţia instituţiei este în căutare de bani, dar până atunci elevii se descurcă cum pot.

Statisticile arată că în  Republica Moldova sunt peste 7.000 de oameni cu deficienţe de vedere, iar în lume numărul lor a ajuns la peste 400 de milioane. 

 

Lasă un comentariu