Investiţii în Moldova. BCDMN va oferi 30 de milioane de euro pentru dezvoltarea a trei întreprinderi

Embed:

Banca pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre va oferi în scurt timp 30 de milioane de euro pentru dezvoltarea a trei întreprinderi din Moldova. Oficialii anunţă că fondul total al Băncii pentru Republica Moldova este de 80 de milioane de dolari. Domeniile de finanţare au fost discutate astăzi în cadrul un bussines forum organizat la Chişinău. 

La forum au venit zeci de antreprenori moldoveni, care au nevoie de bani pentru a-şi extinde sau îmbunătăţi afacerile. Ion Raţă de la Academia de Ştiinţă munceşte la un proiect de 80 de milioane de euro.

"Un pod peste Nistru, care ar avea un impact foarte vizibil. Ar scurta undeva cu 180 de kilometri traseul care merge prin Otaci", a spus rezident Parcul Ştiinţific al Academiei de Ştiinţe, Ion Raţă.

Oamenii de afaceri spun că ar dori să obţină credite mai ieftine decât cele oferite de băncile din Moldova.

"Avem nevoie de împrumut pentru 15, 20 de ani şi la dobânzi de două ori mai mici decât a băncilor de la noi", a zis preşedintele club oameni de afaceri, Igor Crapivca.

"Vrem să avem un laborator al nostru ca să putem da o calitate mai înaltă produselor noastre. Am venit să găsesc nişte contacte care să ne faciliteze în viitor investiţiile noastre", a afirmat reprezentantul companie de producere băuturi răcoritoare, Ion Dumbravă.

Banca va examina posibilitatea de creditare a proiectelor în domeniul infrastructurii, energiei, dar și a agriculturii. Valoarea minimă a creditului direct trebuie să fie de 3,5 milioane de euro.

"Dorim să ajutăm şi întreprinderile mici şi mijlocii, putem să le finanţăm prin intermediul băncilor intermediare, care să obţină un ajutor mai mare după care să îl distribuie prin sume mai mici", a spus preşedintele BCDMN, Ihsan Ugur Delikanli.

În scurt timp, banca va semna acordul de finanțare pentru trei proiecte private noi în Moldova și va aloca în acest scop peste 30 de milioane de euro.

"Avem veşti bune pentru portofoliul Moldovei în acest an. Climatul investiţional în Moldova se îmbunătăţeşte. Nu ne-am aşteptat să crească aşa mult producerea componentelor pentru automobile în ultimii ani", a afirmat vicepreşedintele BCDMN, Igor Leshukov.

Oficialii moldoveni speră că oportunităţile oferite vor fi folosite la maxim.

"Această bancă are un portofoliu de circa 80 de milioane de dolari care, poate oferi Republicii Moldova", a declarat preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie, Sergiu Harea.

Până în prezent, Republica Moldova a beneficiat din partea Băncii pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre de credite pentru 19 proiecte în sumă totală de aproximativ 100 de milioane de euro. Instituţia bancară a fost creată în anul 1999, având ca membri 11 state. Ţara noastră are o cotă parte de 0,5 procente.

Lasă un comentariu