Investitor nou în Moldova. Eximbank a fost cumpărat de cea mai mare bancă din Italia

Embed:

Una dintre cele mai mari bănci din Italia a cumpărat una dintre cele mai mici bănci din Moldova. Este vorba despre "Intesa Sanpaolo", care a intrat în posesia pachetului majoritar de acţiuni al băncii „EXIMBANK-Gruppo Veneto Banca".

Anunțul a fost făcut de către conducerea băncii moldovenești, fără a fi anunţată valoarea tranzacţiei. Decizia grupului italian "Veneto Banca" de a vinde instituţia financiară din ţara noastră, dar şi cele deţinute în Croaţia şi Albania, este determinată de stagnarea economică care afectează toate băncile din peninsulă. Majoritatea acestora întâmpină dificultăți din cauza creditelor neperformante și a cererii slabe pentru credite.

Tranzacţia pare a fi, însă, avantajoasă pentru Moldova, deoarece "Eximbank" a fost preluat de către una dintre cele mai mari bănci din zona euro. Acest fapt este remarcat şi de Banca Naţională a Moldovei, care anunţă că "Intesa Sanpaolo" are o capitalizare de peste 45 de miliarde de euro şi un portofoliu de aproape 19 milioane de clienţi, pe mai multe continente.

Atât BNM cât şi "Eximbank" asigură clienţii acestei instituţii bancare din Moldova că nu vor suporta consecinţe ale transferului de proprietate şi că toate operaţiunile bancare vor putea fi efectuate. Eximbank are în ţara noastră 18 filiale.

Lasă un comentariu