Iohannis a dat undă verde. Iliescu şi Roman, cercetaţi în dosarul Revoluţiei din 1989

Embed:

Fostul preşedinte al României Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman şi fostul prim-vicepremier Gelu Voican Voiculescu, trimişi în judecată în dosarul Mineriadei din anul 1990, vor fi urmăriţi penal şi în dosarul Revoluţiei din 1989. Actualul preşedinte român, Klaus Iohannis, a dat aviz pozitiv cererii procurorilor.

Cei trei foşti demnitari sunt acuzaţi că ar fi comis infracţiuni împotriva umanităţii în perioada Revoluţiei Române. Iliescu, Roman şi Voiculescu au condus Consiliul Frontului Salvării Naţionale, organul care a exercitat puterea executivă şi legislativă în România, după înlăturarea de la putere a lui Nicolae Ceauşescu.

Anchetatorii din ţara vecină au stabilit că, din seara zilei de 22 decembrie 1989, în România a fost organizată o diversiune militară, soldată cu peste 1.100 de morţi, 3.300 de răniţi şi importante distrugeri materiale. Dezinformările au fost lansate prin intermediul Radioteleviziunii şi a reţelei de comunicaţii militare, ceea ce a dus la instaurarea panicii la nivel naţional.

Procurorii au mai stabilit că, până la executarea pe 25 decembrie 1989 a soţilor Ceauşescu, au existat numeroase presiuni de la conducerea Ministerului Apărării pentru asasinarea acestora.

Lasă un comentariu