Istoria neștiută a Chișinăului

Arhivele istorice ale oraşului nostru sunt grele dar cele mai valoroase sunt primele documente care demonstrează că această localitate a fost populată.

Deși acest loc a fost populat din timpuri străvechi, Chişinăul este atestat documentar prima dată la 1436 în calitate de localitate, aşezată pe malurile râului Bâc.

Oraşul Chişinău este amplasat asemeni Romei, pe şapte coline în imediata apropiere a râului Bâc.

Denumirea provine de la un izvor numit Chişla Nouă, de pe malul Bâcului. Are origini turceşti şi înseamnă stână nouă.

Peste 200 de ani, în 1666, Chişinăul ajunge să fie un târg şi începe încet să se dezvolte.

În acele vremuri, mai exact în 1772, în Chişinău erau atestate doar 170 de case. Aşezarea de atunci nu arăta nici pe departe a capitală.

Evoluţia Chişinăului a fost influenţată de mai multe familiii înstărite, inclusiv familia Donici, dar şi de evrei. Astfel, în a doua jumătate a secolului 19, jumătate dintre locuitori erau evrei.

Cea mai înfloritoare perioadă a Chişinăului a început o dată ce la cârma capitalei a venit Carol Schmidt. Acesta a şi reuşit să schimbe la faţă oraşul.

A doua etapă de dezvoltare a început după al doilea război mondial, când sovieticii au aruncat în aer tot centrul Chişinăului.

Totuşi, se pare că declinul a început mult mai târziu. În timpul celui de al doilea război mondial au fost distruse 89 de clădiri istorice, iar din anii '90 până în prezent, s-au demolat practic de 3 ori mai mult.

Acum, Chişinăul nu e nici pe departe Viena sau Paris.

În 2016, Capitala noastră a ajuns în topul celor mai urâte oraşe din lume, din cauza clădirilor sovietice, dar şi a anexelor construite la întâmplare de locuitorii capitalei.

Lasă un comentariu